Slovenija traži partnera za aerodrom u Mariboru

Ministarstvo infrastrukture Slovenije traži novog partnera za aerodrom u Mariboru. U javnom pozivu, koji je objavljen 7. februara, slovenačko ministarstvo pozvalo je zainteresovane kompanije da dostave izjave o interesu za javno-privatno partnerstvo u upravljanju aerodromom Edvard Rusjan do 16. marta ove godine.

Tokom prošle godine okončana je petnaestogodišnja koncesija koja je dodeljena kineskim investitorima, i to, kako je objavljeno, zbog neispunjavanja obaveza iz ugovora sa državom. Za krah ugovora obe strane su se međusobno optuživale, piše portal exyuaviation.com, podsećajući da je nakon toga ovim aerodromom upravljala državna konsultantska kompanija DRI.

– Dugoročno delovanje aerodroma planirano je u okviru javno-privatnog partnerstva, što uključuje razvoj infrastrukture i prateći komercijalni program – navedeno je u javnom pozivu.

– Za Aerodrom Maribor se izrađuje nacionalni prostorni plan, koji će poslužiti kao osnova za modernizaciju u skladu sa savremenim komercijalnim prevozom putnika i tereta, kao i za remont aerodromske i ne-aerodromske infrastrukture u skladu sa nacionalnim zahtevima transporta i bezbednosti.

Mariborski aerodrom pao je na treće mesto po prometu u Sloveniji, iza Ljubljane i Portoroža, i nema zakazanih komercijalnih letova, piše exyuaviation.com.