Zakon o potvrđivanju Protokola uz CMR konvenciju pred poslanicima

Članovi Odbora za saobraćaj i infrastrukturu Skupštine Srbije na današnjoj sednici (24. februara 2020. godine) jednoglasno su prihvatili Predlog zakona o potvrđivanju Protokola uz Konvenciju o ugovoru za međunarodni prevoz robe drumom (CMR).

Članovima Odbora Predlog zakona obrazložila je Slavica Višnjić, predstavnica Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, objavljeno je na sajtu Skupštine Srbije.

Višnjić je istakla da su ovaj Protokol podržala i udruženja domaćih prevoznika, imajući u vidu iskustva i analize država koje su pristupile pomenutom protokolu, prema kojima je iznos ograničenja odgovornosti prevoznika u drumskom saobraćaju znatno povoljniji za prevoznike prema Protokolu nego prema Konvenciji (CMR).

Predlog zakona, koji je u skupštinskoj procedure od početka februara, podnela je Vlada Srbije, a dokument možete pogledati OVDE.

Kako nam objašnjavaju u poslovnom udruženju Međunarodni transport, po poslednjem protokolu koji je Srbija (odnosno još SFRJ) potpisala 1958. se za pričinjenu štetu na robi prevoznik može zadužiti najviše 25 Franaka po kg robe. „Franak“ znači franak u zlatu težine 10/31 grama i finoće 0,900. To znaci da se prevoznik može teretiti za štetu na robi po jednom prevozu i do 1,5 miliona evra!

– Ovu besmislicu su brzo uvideli i već 1978. je novim Protokolom CMR konvencije obaveza prevoznika za pričinjenu štetu na robi definisana kao 8,33 SDR po kg robe. Ovde se računicom dolazi do toga da šteta po jednom prevozu ne može prevoznika da tereti za više od 250-300.000 evra.  Ovaj Protokol su od davne 1978. godine gotovo sve zemlje ratifikovale i sada će konačno to uraditi i naša zemlja – dodaju u Pumedtransu.