„Dobra praksa u drumskom saobraćaju i transportu“ – Naučna zajednica i privreda na zajedničkom zadatku

Značaj integracije prakse i naučnih saznanja u oblasti saobraćaja, transporta i logistike, sredinom prošle sedmice ponovo se pokazao u punom svetlu.

Prvi naučno-stručni skup „Dobra praksa u drumskom saobraćaju i transportu”, u organizaciji Akademije tehničkih strukovnih studija u Beogradu, 11. i 12. maja u hotelu Holiday Inn u Beogradu okupio je članove akademske zajednice, predstavnike poslovnih udruženja, privrednike, studente… Tokom dva dana izlaganja, svi oni zajednički su radili na istom cilju – razmeni dobrih praksi i unapređenju primenjivih znanja u 6 tematskih sekcija: Transport, logistika i špedicija, Javni prevoz putnika, Bezbednost saobraćaja, Regulisanje i planiranje saobraćaja, Motorna vozila i Obuka kandidata za vozače i osposobljavanje vozača.

Koji ključni izazovi danas oblikuju logističke trendove i koja rešenja su nastala kako bi se na njih odgovorilo, teme su kojima je otpočeo rad sekcije Transport, logistika i špedicija. U okviru plenarnog izlaganja, prof. dr Milorad Kilibarda sa Saobraćajnog fakulteta, predsednik Programskog odbora skupa, osvrnuo se na pitanja poput ekonomske krize i inflacije, poremećaja u lancima snabdevanja, potreba tržišta, e-trgovine i digitalizacije poslovanja, nedostatka radne snage itd, kao i na određene logističke trendove i rešenja koji su generisana njima (izgradnja i uspostavljanje rezilijentnih logističkih sistema i lanaca snabdevanja, kreiranje i uvođenje novih logističkih servisa i rešenja, digitalizacija i automatizacija, privlačenje i zadržavanje talenata i radne snage, primena veštačke inteligencije, mašinsko učenje itd.

Panel diskusiju koja je usledila moderirao je prof.dr Bojan Đorović, koji nije propustio da istakne zadovoljstvo činjenicom da na događaju učestvuju i bivši studenti, sada zaposleni u privredi, koji su kroz svoje radove i prezentacije na konkretnim primerima pokazali kako stečeno teorijsko znanje primenjuju u poslovanju.

Izlagači su svojim radovima obuhvatili širok spektar tema iz različitih oblasti: metodologija analize konteksta transportne organizacije; upotreba elektronskog tovarnog lista; logističko postupanje sa istrošenim-otpadnim pneumaticima generisanim u transportnim organizacijam; optimizacija troškova dostave pošiljaka primenom modela transportnih mreža itd.

Zapaženo učešće u okviru ove sekcije ostvarili su i studenti Saobraćajnog fakulteta, predstavivši 3 rada koja su kao koautori izradili zajedno sa svojim nastavnicima („Digitalni marketing u logističkim kompanijama“; „Primena BPMN-a u modeliranju procesa realizacije porudžbine“, „Warehousing process optimization in Elite anywhere corp. using lean philosophy“).

U diskusiji između izlaganja, otvorena su mnogobrojna značajna pitanja, kao što su uporedni rezultati više sistema za praćenje vozila, značaj sistema nagrađivanja vozača – kao motivator za uštedu goriva, prijemčivost kompanija za implementiranje naučnih saznanja i metode itd.

Logističke kompanije i digitalni marketing 

Analiza je obuhvatila aktivnosti nekih od vodećih logističkih kompanija na teritoriji Srbije, a anketirano je 30 ispitanika (stručnjaka iz oblasti logistike), krajem 2021. i početkom 2022. Rezultati su pokazali da gotovo sve kompanije imaju otvoren nalog na najmanje jednoj platformi društvenih medija, najčešće na Linkedin-u, Instagram-u i Facebook-u.

Jedan od zaključaka do kojeg su autori došli opsežnom anketom, jeste da su kompanije u Srbiji definitivno u nekoj meri uvidele, ili su barem počele da uviđaju, značaj društvenih medija kao alata digitalnog marketinga, ali i da bi taj nivo svakako morao da se podigne u budućnosti.

Budućnost intermodalnog transporta

Boris Janev, predstavnik Bertschi AG sa sedištem u Švajcarskoj, analizirao je kako ova kompanija na efikasan način upravlja logistikom i intermodalnim transportom na teritoriji cele Evrope, a takođe poslednjh godina i na ostalim kontinentima. Janev je istakao i da u ciljeve kompanije Bertschi AG u budućnosti svakako spada i širenje intermodalnog transporta prema istoku, takođe i u Srbiji.

Kako poslednjih godina znatno raste potražnja transporta prema Srbiji iz Belgije, Nemačke, Holandije, Rusije i ostalih zemalja, u interesu je pružanje klijentima iz Srbije mogućnost intermodalnog transporta sa što boljim rokovima i što povoljnijem uslovima transportom, rekao je Janev.

Kompanija Bertschi AG koristi intermodalnu mrežu Evrope, a razvila je u poslednje vreme i mrežu intermodalnog transporta prema Srbiji, naime kontejneri se šalju iz Ljubljane za Sremsku Mitrovicu i za Beograd, dodao je.

Učesnici

U radu Skupa učestvovali si profesori, saradnici i studenti: Saobraćajnog fakulteta i Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, Mašinskog fakulteta Univerziteta u Nišu, Vojne akademije Univerziteta odbrane, Akademije tehničkih strukovnih studija Beograd, Akademije tehničko-umetničkih strukovnih studija Beograd, Akademije tehničko-vaspitačkih strukovnih studija Niš, Akademije strukovnih studija Kosovsko Metohijska, Akademije strukovnih studija Šumadija i Visoke tehničke škole strukovnih studija u Novom Sadu, kao i nastavnici iz pet srednjih saobraćajnih škola.

Partneri

Događaj su podržali Ministarstvo prosvete, Konfederacija akademija i visokih škola Srbije, Sekretarijat za saobraćaj i Sekretarijat za javni prevoz grada Beograda, Srbijatransport, Pumedtrans, Privredna komora autoškola Srbije i portal PlutonLogistics.

Svoja rešenja na događaju je predstavila i kompanija NTS International, jedan od partnera skupa. Takođe, Događaj su podržali i Rico training centar, D Express, Restitucija doo, Centar S, Model 5 i drugi.

Takođe, objavljen je i Zbornik radova Prvog naučno-stručnog skupa „Dobra praksa u drumskom saobraćaju i transportu”, koji možete pogledati OVDE.