5.000 kamiona dnevno prelaziće austrijsko-švajcarsku granicu bez zaustavljanja

Austrija i Švajcarska digitalizuju carinjenje, a glavni cilj je pojednostavljenje i ubrzanje prekograničnog kretanja robe, prenose evropski portali.

Austrijska carinarnica i Švajcarska kancelarija za carinu i graničnu zaštitu (BAZG) potpisali su u avgustu u Bernu administrativni sporazum. Njegova svrha je promocija i koordinacija nacionalnih projekata u oblasti digitalizacije – oba tela su se saglasila o zajedničkom digitalnom postupku carinjenjam za obe strane granice. Time je omogućena potpuna digitalizacija formalnosti koje su se ranije obavljale „na papiru“ na granici ili u okviru postojećih carinskih koridora.

Implementacija će biti završena do 2027. godine, a ovaj projekat doneće olakšanje hiljadama vozača kamiona, izveštavaju evropski portali.  Na granici dve zemlje, naime, danas se više od 5.000 kamiondžija svakodnevno zaustavlja kako bi se ispoštovale carinske formalnosti, a u budućnosti to neće biti potrebno.

Zajedničko planiranje u bliskoj saradnji sa svim zainteresovanim stranama, kao što su BAZG i austrijski region Vorarlberg, osnova su za dalje faze uvođenja. Osnovni pripremni radovi, kako bi se carinjenje olakšalo, počeli su već ovog leta. Osim toga, i organizaciona specifikacija i tehnička specifikacija su sada dostupne za kompanije koje se bave prekograničnim tokovima robe na veb stranici austrijskog saveznog ministarstva finansija (BMF). Više informacija o ovoj temi biće dostupno ove jeseni.

Prema podacima BMF-a, početkom 2024. godine biće obavljena prva testiranja elektronske komunikacije u oba smera između sistema carinske uprave i sistema preduzeća u oba smera (modul koridora). U drugom kvartalu 2024. planirani su prvi „pilot koridori“.