Šansa za bolji plasman srpske hrane na tržište Kine

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Nenad Vujović, u ime Vlade Srbije, potpisao je u Kini Zajedničku izjavu i Projektne zadatke o Mehanizmu saradnje za bezbednost hrane pri uvozu i izvozu za zemlje učesnice Inicijative „Pojas i put“.

Kako je saopštilo Ministarstvo poljoprivrede, potpisivanje tog dokumenta doprineće unapređenju bezbednosti hrane pri spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda sa Kinom.

Dodaje se da će Srbija obezbediti i bolju poziciju za plasman novih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na tržište Kine.

Spoljnotrgovinska razmena između Kine i Srbije u prošloj godini iznosila je 6,14 milijardi dolara, od čega je naš izvoz 1,1 milijarde.

Podsetimo, ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković je u junu, kada je 15 kineskih državnih preduzeća potpisalo Sporazume o trgovini sa srpskim kompanijama u vrednosti od oko pola milijarde dolara,  istakla da je robna razmena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda između Kine i Srbije čak 55,5 miliona dolara.

– Naša robna razmena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u odnosu na 2015. godinu kada je bila 14,2 miliona dolara, porasla je do 55,5 miliona dolara. To svakako predstavlja rezultat prethodne saradnje, rada i truda i potpisivanja svih prethodnih sporazuma. Mi tu ne želimo da stanemo već mislimo da je to sam početak saradnje za naše dve prijateljske zemlje – rekla je Tanasković.

Foto: minpolj.gov.rs