Kriza u evropskom intermodalnom transportu: da li je drugi negativan kvartal uvod u recesiju?

Kombinovani transport u Evropi je u prvom kvartalu 2023. smanjen za 13,96% u poređenju sa istim periodom prošle godine. Takav pad je, zapravo, jedva nešto manji od pada od 14,67% u drugom kvartalu 2020, tokom najgorih COVID-blokada, navodi se u najnovijem biltenu Međunarodne unije za kombinovani drumski i železnički transport (UIRR). Nakon pada od 6,46% u poslednjem tromesečju 2022, drugi uzastopni negativan kvartal znači da je kombinovani transport u privremenoj recesiji. 

Indeks raspoloženja UIRR, koji odražava poslovno raspoloženje za predstojećih 12 meseci, ostaje negativan. Kombinovani transport je upao u „savršenu oluju“ izazvanu ozbiljnim problemima koji se odnose na tačnost železničkog teretnog transporta, nedostatak kapaciteta i uporno visoke cene električne energije, navodi UIRR.

Dodatno ga je pogodio niz udarnih štrajkova u Francuskoj i u Nemačkoj, kao i slabljenje tražnje zbog značajnog usporavanja privrede u kombinaciji sa povećanjem dostupnih kapaciteta u drumskom transportu a duge relacije, uz podršku niskih cena dizela.

Unija je predložila nekoliko rešenja, izvodljiva u skladu sa trenutnim regulatornim okvirom, koja bi mogla pomoći u rešavanju situacije. Neka od njih predstavljena su i tokom uvodnog sastanka Foruma jedinstvenog evropskog železničkog prostora (SERAF), novog interaktivnog kanala koji je vodila Evropska komisija.

Evropski zakonodavac svoju podršku može dati kroz progresivno prilagođavanje regulativnog okvira za akcize na fosilna goriva, reviziju TEN-T Uredbe i brzo usvajanje propisa o sprovođenju Uredbe o elektronskim informacijama o transportu tereta. Evropska komisija može izraziti svoje preferencije kroz paket ekološkog transporta koji bi trebalo da stupi na snagu 11. jula ove godine, navodi se.

Mere podrške kombinovanom transportu usvojene u nekoliko država članica tokom poslednjih meseci takođe treba postepeno da stupe na snagu. Vlade država članica se snažno ohrabruju da uzmu u obzir brza rešenja koje je predložio UIRR u okviru novog SERAF programa.

Čak i u teškim vremenima, intermodalni sektor ne prestaje da ulaže i razvija svoje konkurentnost – fokusirajući se na one faktore koji su u njegovoj moći, kao što su investicije u napredna digitalna rešenja, novi kapaciteti terminala i širenje voznog parka.

Novi servisi i nove veze se konstantno uvode, što odražava poverenje sektora u budućnost ovog energetski efikasnog, nisko-ugljeničnog otiska, navodi UIRR.

Izvor: UIRR

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.