Continental Automotive Srbija početkom marta otvara fabriku u Novom Sadu

Continental Automotive Srbija, deo tehnološke kompanije Continental AG, privodi kraju pripreme za pokretanje nove fabrike napredne automobilske elektronike u Novom Sadu. Kako je saopšteno u utorak, nakon sastanka generalnog direktora Continental Automotive Saše Ćoringe i predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića, fabrika bi trebalo da bude otvorena početkom marta ove godine.

Vrednost investicije u ovu fabriku je 140 miliona evra i u njoj će biti zaposleno više od 500 ljudi. U prvoj fazi, Continental Automotive Srbija će u industrijskoj zoni Sever 4 u Novom Sadu zakupiti 8.000 kvadratnih metara proizvodnog i kancelarijskog prostora.

Ponosan sam što su odlični rezultati Istraživačko-razvojnog centra u Novom Sadu privukli ovu veliku investiciju za Srbiju. Ovo je prava dodata vrednost za ekonomiju, kada se inovativni rad naših inženjera pretvori u stvarni proizvod sa oznakom “Made in Serbia“, rekao je Saša Ćoringa.

Fabrika je deo poslovne jedinice Human Machine Interface (HMI) čiji je fokus na proizvodima u unutrašnjosti vozila koji čine bogatijim i kvalitetnjim korisničko iskustvo vozača i putnika. Continental je jedan od globalnih tržišnih lidera u ovom sektoru i potražnja za proizvodima za auto industriju koji će se proizvoditi u Novom Sadu kao što su veliki ekrani, kamere u vozilu, kompleksni kokpit high performance computers, značajno će rasti u godinama koje dolaze.

Ova investicija predstavlja dalje širenje poslovnih aktivnosti kompanije Continental u Srbiji. Trenutno oko 600 inženjera radi na razvoju najinovativnijih tehnologija za auto industriju u Istraživačko-razvojnom centru u Novom Sadu. Sa atraktivnim projektima iz oblasti elektronskih uređaja za kabinu vozila i sistemima i senzorima za autonomnu vožnju, kompanija je za manje od tri godine rada izrasla u jednog od najvećih poslodavaca u inženjerskom sektoru u zemlji.

Continental Automotive Srbija trenutno uglavnom razvija rešenja za putničke automobile i komercijalna vozila za diviziju Vehicle Networking and Information (VNI). To obuhvata širok spektar proizvoda kao što su instrument table, radari, kamere, kontrolne jedinice za daljinsko praćenje pozicije i parametara vozila, pristupni sistemi zasnovani na pristupu vozilu pomoću pametnih telefona ili daljinskog otključavanja, upravljački sklop za kontrolu električnih sistema u vozilu, infrastruktura web baziranog servisa, mobilne aplikacije i glavni inovativni projekat za visoko autonomnu vožnju za putničke automobile i komercijalna vozila.

Foto: Continental AG