Drakonske kazne: godinu dana zatvora i 30.000 evra ako se vozač ne vrati kući 4 nedelje?

Strani vozač, koji na teritoriji Francuske boravi duže od četiri nedelje, bez povratka u zemlju iz koje je kompanija za koju radi, rizikuje da njegova firma plati drakonske kazne. Rumunsko nacionalno udruženje drumskih prevoznika (UNTRR) je u saopštenju za javnost upozorilo prevoznike na stroge francuske kazne koje su inspektori nedavno izrekli u vezi sa obaveznim vraćanjem vozača. Za kršenje propisa, sledi godinu dana zatvora i novčana kazna od 30.000 evra – za direktora firme, navodi se u saopštenju rumunskog udruženja. 

UNTRR je skrenuo pažnju prevoznicima na stroge kazne i dodao da regulativu reguliše DREAL (Direction Regionale de l’Environnement, de l’Amenagement et du Logement), francuska regionalna vlast odgovorna za zaštitu životne sredine i planiranje.

Za kršenje propisa koji pripadaju Paketu mobilnosti zaprećena je kazna od godinu dana zatvora i novčana kazna od 30.000 evra, koja se izriče se direktoru kompanije.

Francuski advokat UNTRR-a, Smaranda Rugina, potvrdila je da ima više od 10 nerešenih slučajeva sa rumunskim kompanijama zbog ovog kršenja propisa.

Propis usvojen 2006. godine i dopunjen Uredbom iz 2020. godine o usaglašavanju pojedinih odredbi društvenog zakonodavstva o drumskom saobraćaju predviđa da prevozno preduzeće mora organizovati rad na takav način da vozači mogu da se vrate u operativni centar poslodavca gde je vozač inače smešten i gde počinje nedeljni odmor vozača, u državi članici u kojoj je poslodavac osnovan, ili da vraćaju se u mesto prebivališta vozača, u svakom periodu od četiri uzastopne nedelje, kako bi proveli najmanje jedan redovni nedeljni odmor ili nedeljni odmor duži od 45 sati (koji se uzima kao nadoknada za skraćeni nedeljni odmor). 

Međutim, ako je vozač koristio dva uzastopna skraćena nedeljna odmora u skladu sa stavom (6), prevozno preduzeće mora organizovati rad vozača na način da se vozač može vratiti pre početka redovnog nedeljnog odmora dužeg od 45 sati.

Preduzeće mora dokumentovati na koji način ispunjava ovu obavezu i čuvati dokumentaciju u svojim prostorijama kako bi se mogla predočiti inspekcijskim organima na zahtev. Advokat UNTRR-a naglašava da kaznu ne snosi vozač, već direktor kompanije, piše trans.info

Pixabay.com/luctheo