Španski prevoznici rizikuju da ostanu „u blokadi“: samo 10% zamenilo tahografe?

Iako je Evropska unija (EU) naložila prelazak na smart tahografe druge generacije do kraja 2024. za jedan deo kamiona i autobusa, a do kraja avgusta 2025. za sve, prevoznicima se izgleda ne žuri. Prema navodima španskog transportnog udruženja Fenadismer, samo oko 10% od ukupnog broja kamiona i autobusa u toj zemlji, za koje je procenjeno da im je potrebna ova zamena, dosada je implementiralo savremene tahografe.

Ukupno bi, kako kažu, zamenu trebalo da izvrši 130.000 kamiona i 10.000 autobusa.

Fenadismer podseća prevoznike da jedan od prvih rokova ističe 30. juna.

U Španiji su, inače, sve autonomne zajedmice otvorile liniju pomoći za modernizaciju i digitalizaciju transportnih preduzeća, kako robe tako i putnika, u okviru izvršnog dekreta koji je usvojila centralna vlada krajem 2022. godine. Ovaj progam je finansiran iz ukupnog budžeta od 110 miliona evra i promovisan uz podršku fondova EU Next Generation.

Međutim, i pored značajnog budžeta izdvojenog za ovu pomoć, koja se može koristiti za razna digitalna rešenja, prema informacijama koje je dostavilo špansko ministarstvo saobraćaja, do 29. februara, širom Španije, zatraženo je samo 15% od ukupnog budžeta. 

Evropska komisija (EK) je pozvala prevoznike da zamene tahografe tokom rutinskih dvogodišnjih inspekcija kako bi izbegli uska grla na kraju godine. Fenadismer ponavlja ovaj savet i preporučuje kompanijama da odmah počnu planiranje kako bi izbegle kašnjenja zbog nestašice komponenti ili preopterećenja radionica.

„Rok sve bliži“ – EU upozorava prevoznike da ne čekaju poslednji trenutak za zamenu TAHOGRAFA

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.