E-VINJETE u Sloveniji uspešno lansirane: evo kako ih kupiti

Preduzeće za upravljanje mrežom autoputeva Republike Slovenije DARS d.d. objavilo je zanimljivu statistiku koja pokazuje da je lansiranje elektronskih vinjeta (e-vinjeta) za vozila ukupne mase do 3,5 tona, bez obzira na nešto raniji termin nego što se tokom 2021. očekivalo, već u prvih mesec dana lepo prihvaćeno.

Od 1. decembra do kraja 2021, otkada je godišnja vinjeta (i polugodišnja vinjeta za motocikle) dostupna samo u elektronskoj verziji, a ne više u obliku nalepnice, ukupno je prodato 73.819 vinjeta. Kupljene su vinjete za vozila registarskih oznaka iz 42 različite zemlje. Najviše kupovina napravili su domaći kupci, dok je većina stranaca imala austrijske registarske tablice. Slede ih kupci sa hrvatskim, nemačkim i italijanskim tablicama, saopštila je kompanija DARS.

– Naglašavamo da godišnje vinjete za 2021. važe do kraja januara 2022. godine, a ujedno savetujemo korisnicima da ne odlažu kupovinu do poslednjeg dana. Sve vrste vinjeta mogu se kupiti najkasnije 30 dana pre početka dana važenja koji je korisnik izabrao prilikom kupovine. To znači da je već moguća kupovina godišnje e-vinjete, koja stupa na snagu 1. februara 2022. godine – dalje se navodi u saopštenju.

Nedeljne i mesečne vinjete i u obliku nalepnice u upotrebi su do 31. januara 2022. godine, a od 1. februara 2022. biće dostupne samo u elektronskoj verziji.

Sve važne informacije o kupovini e-vinjeta možete pronaći OVDE.