Pošta Srbije kupuje još 95 električnih vozila

Pošta Srbije raspisala je tender za nabavku još 95 elektrovozila, u skladu sa, kako su saopštili „aktuelnim ekološkim trendovima smanjenja zagađenja životne sredine, kao i troškova održavanja“.

Vozila, sa minimalnom snagom motora od 40 KW, treba da su proizvedena ove godine, a da njihova maksimalna brzina bude 80 kilometara na čas.

Predviđena nosivost vozila je 1.100 kilograma, a potrebno je da sa jednim punjenjem baterije mogu da pređu bar 250 kilometara.

Procenjena vrednost nabavke je 600 miliona dinara, odnosno oko 5,1 milion evra, bez PDV-a. U tenderskoj dokumentaciji je navedeno da je vozila potrebno isporučiti u regionalni poštansko-logistički centar u Zemunu. Dodaje se da se uvođenjem elektrovozila olakšava dostava pošiljaka, smanjuje emisija štetnih gasova što doprinosi zaštiti životne sredine i ispunjavanju ekoloških standarda.

Inače, Novi Sad je prvi grad u Srbiji u kojem poštari od avgusta već isporučuju pakete vozilima na struju. U pitanju su električna dostavna vozila Cenntro Logistar 200 VAN, namenjena specijalizovanoj dostavi na adresama građana i novosadskih kompanija – post-ekspres pošiljaka, paketa, EMS pošiljaka, keš ekspresa, telegrama i uputnica. Flotu električnih vozila čine elektromopedi, elektrobicikli i elektrokombiji.

Foto: Pixabay, ilustracija