Od Arizone do Feniksa – uspešna autonomna vožnja kamiona u javnom saobraćaju (VIDEO)

Američka tehnološka kompanija TuSimple, koja se bavi razvojem autonomne vožnje kamiona, uspešno je obavila prvu transportnu operaciju u javnom prevozu, bez vozača, u nesimuliranim uslovima.

U drugoj polovini decembra 2021. godine kamion je krenuo na 130 kilometara dugu rutu iz Arizone, a krajnje odredište mu je bio distributivni centar u Feniksu. Pomoću autonomnog sistema vožnje vozilo je sasvim prirodno komuniciralo u saobraćajnim situacijama, bez problema se kretalo na putu, uz poštovanje saobraćajnih propisa.

Za svaki slučaj, kamion su pratila dva vozila, jedno ispred kamiona, kako bi pazilo na neočekivane prepreke, drugo iza, ukoliko bude potrebna hitna intervencija. Nadležne vlasti su takođe zatražile da prate autonomni kamion jedan deo puta, kako bi posmatrali izvođenje operacije.

Kamion je uspešno obavio transportnu operaciju, što možete pogledati u nastavku.

Kompanija TuSimple osnovana je 2015. godine, a njihovo sedište je u San Dijegu, Kalifornija. Bavi se razvojem rešenja za potpuno autonomnu komercijalnu vožnju, na duge relacije. Cilj kompanije je da transformiše transportnu industriju upotrebom vodeće AI tehnologije, pomoću koje kamion ima preglednost na oko 1 km udaljenosti, može da vozi neprekidno, a troši oko 10% manje goriva od kamiona kojima upravljaju vozači.

Izvor: trans.info

Foto: tusimple.com