Fercam i Dachser osnivaju zajedničko preduzeće u Italiji – Jačanje usluga zbirnog transporta i ugovorne logistike

FERCAM je spreman da prenese svoje odeljenje za distribuciju (zbirni transport) i logistiku (ugovornu logistiku) u zajedničko preduzeće sa Dachser kompanijom pod imenom Dachser & Fercam Italia S.r.l. Udeo Dachser-a od 80 odsto u novom poduhvatu jača i zaokružuje evropsku mrežu te kompanije. Realizacija ovog dogovora čeka odobrenje nadležnih za zaštitu konkurencije.

Prema ugovoru koji su potpisale dve kompanije, FERCAM će do kraja godine odvojiti svoje FERCAM Distribution (zbirni transport) i FERCAM Logistics (ugovorna logistika) odeljenja iz FERCAM AG i integrisati ih u novu kompaniju. Ove dva odeljenja, koja zapošljavaju 920 radnika na 43 lokacije u Italiji, ostvarila su oko 400 miliona evra prihoda u 2022.

Od početka 2024. nezavisna kompanija poslovaće pod imenom Dachser & Fercam Italia S.r.l. i direktno odgovarati Aleksandru Tonu (Alexander Tonn), operativnom direktoru drumske logistike u Dachser-u. Kao i do sada, FERCAM-ov menadžer za distribuciju i logistiku dr Gianfranco Brillante i njegov iskusni tim biće zaduženi za zbirni transport i ugovornu logistiku u Italiji, a čija će stručnost obezbediti kontinuitet na italijanskom tržištu. FERCAM AG će imati 20 odsto udela u Dachser & Fercam Italia S.r.l.

FERCAM Transport (domaći i međunarodni drumski i železnički transport), FERCAM Air & Ocean i FERCAM Special Services (umetnost, sajmovi i događaji, selidbe, upravljanje arhivama i dokumentima)—uključujući sve međunarodne podružnice – ostaju isključivo u vlasništvu FERCAM AG i neće postati deo novog zajedničkog preduzeća. FERCAM planira da promoviše dalji rast i internacionalizaciju ovih odeljenja u budućnosti, uključujući i inostranstvo.

– Dachser je porodična kompanija koja se dinamično razvija i poseduje slične ciljeve i efikasne kanale za donošenje odluka, što je čini izvanrednim i pouzdanim partnerom za nas za sve evropske transporte. Tokom trajanja našeg partnerstva, međutim, uslovi su se značajno promenili, pri čemu je tržišni udeo bio koncentrisan među samo nekoliko evropskih i globalnih igrača. Zato smo odlučili da pokrenemo zajedničko preduzeće koje će se baviti isključivo zbirnim transportom i ugovornom logistikom. To je situacija u kojoj dobijaju obe strane – naveo je  Thomas Baumgartner, predsednik nadzornog odbora FERCAM-a.

Foto: dachser.com

– Novi poduhvat nam omogućava da dodatno ojačamo veze sa našom partnerskom kompanijom, dok istovremeno učvršćujemo sopstvenu poziciju – objasnio je  Hanes Baumgartner, generalni direktor FERCAM-a i dodao da -„Dachser-ova evropska mreža otvara dodatne mogućnosti za rast, posebno u sektoru izvoza, što stvara sigurnost i stabilnost za budućnost“.

Zaokruživanje evropske mreže

Većinsko preuzimanje FERCAM-ovog zbirnog transporta i ugovorne logistike je treća veća akvizicija koju je Dachser kompanija napravila kako bi proširila svoju transportnu i logističku mrežu u Evropi, nakon Graveleau-a (Francuska, 1999.) i Azkar-a (Španija, 2013.).

– Ovom akvizicijom zatvaramo poslednju preostalu prazninu i zaokružujemo sopstvenu mrežu za zbirni transport i ugovornu logistiku na glavnim tržištima kontinentalne Evrope –  objašnjava Burkhard Eling, izvršni direktor Dachser-a.

– Naš fokus ostaje na organskom i održivom rastu. Pored toga, ove godine smo ojačali naše prisustvo na ključnim tržištima kao što su Beneluks, Australija, Japan, a sada i Italija putem ciljanih akvizicija“.

Klijenti će imati koristi od jednoobraznih procesa i sistema

– Dachser i FERCAM uspešno sarađuju već 20 godina. Za to vreme smo se veoma dobro upoznali i stekli poštovanje jedni za druge –  dodaje Aleksander Ton, operativni direktor drumske logistike u Dachser-u.

Porodična kompanija FERCAM, sa sedištem u Bolzanu, u Južnom Tirolu, bavi se distribucijom svih zbirnih transporta industrijske i robe široke potrošnje iz Dachser-ove evropske mreže u Italiji od početka partnerstva i dostavlja odgovarajuće pošiljke iz Italije u ovu mrežu.

– FERCAM je garant kontinuiteta i stručnosti u Italiji. Kroz ovu akviziciju i druge investicije, možemo dalje da ubrzamo naš rast – posebno na italijanskom tržištu – i još više poboljšamo kvalitet naše ponude. Naši kupci u Evropi, Italiji i širom sveta imaće koristi od doslednih procesa i jednoobraznih sistema u srednjoročnom periodu –  komentarisao je Ton.

Zahvaljujući njihovom dugogodišnjem partnerstvu, Dachser i FERCAM su već u potpunosti usklađeni kada je u pitanju operativno rukovanje zbirnim transportom. FERCAM nastoji da kontinuirano ulaže u svoje logističke baze, digitalizaciju i zaštitu životne sredine – te se dve kompanije odlično uklapaju i u ovom pogledu.

Zajedničko preduzeće bez duplih struktura

Dachser-ova poslovna linija European Logistics ranije nije imala sopstvene lokacije u Italiji, tako da zajedničko preduzeće neće imati duple strukture. Svi zaposleni u FERCAM-ovim odeljenjima za distribuciju i logistiku radiće za Dachser & FERCAM Italia. Dachser-ova akvizicija akcija u ova dva odeljenja takođe je simbol posvećenosti kompanije da napravi dodatna, održiva ulaganja u svoje lokacije u Italiji.