Gebruder Weiss prevozi robu kamionom na gas

Logistička kompanija Gebrüder Weiss je zajedno sa svojim dugogodišnjim klijentom implementirala ekološko transportno rešenje: kamion koji 100% pokreće KPG gorivo (komprimovani prirodni gas) i sada će prevoziti robu između postrojenja fabrika. U jednoj turi kamion na gas pređe rastojanje od približno 1.700 kilometara (do odredišta i nazad). Novi održivi direktni transport kao rezultat donosi dobru ekološku ravnotežu: u poređenju sa EURO-6 dizel kamionom, kamion na gas štedi oko 20 procenata CO2 u jednom smeru.

U oba pravca, kamion će prevoziti robu između Austrije i Srbije dva do tri puta nedeljno, prelazeći više od 200.000 kilometara godišnje.

Nikola Vasiljević

– Za Gebrüder Weiss,ovo je treći kamion na gas i predstavlja dalji korak u pravcu ispitivanja ekološki prihvatljivih pogonskih tehnologija u logističkoj svakodnevnici. Ostali kamioni na gas koriste se na lokacijama u Beču i Memingenu. Od septembra 2018. godine kompanija takođe testira i električni kamion u gradskom području Beča. Reč je pre svega o elektrifikaciji gradskog distributivnog saobraćaja, gde zagađenje bez emisije i niska buka igraju važnu ulogu – izjavio je Nikola Vasiljević, direktor sektora međunarodnog transporta u kompaniji Gebruder Weiss Srbija.