Holandija pojačava kontrolu tahografa – 1.500 EUR zbog pogrešno evidentirane aktivnosti vozača

Holandski Inspektorat za životnu sredinu i transport (ILT) kaznio je prošle sedmice dva vozača novčanom kaznom od po 1.500 evra, jer su vreme tokom kojeg ih je kompanijski minibus prevozio do mesta preuzimanja kamiona, evidentirali kao odmor, prenosi trans.info.

ILT je nedavno najavio i da otpočinje digitalne pregleda datoteka tahografa kamiona i autobusa, te da će od preduzeća za drumski transport zahtevati da im pošalju podatke putem interneta.

Kako navode, cilj ovog poteza je „napraviti sledeći korak ka digitalnom nadzoru“. Od sada, preduzeća u sektoru drumskog transporta mogu dobiti zahtev inspektora da svoje tahografske datoteke predaju digitalno putem veb obrasca. ILT će zatim koristiti dobijene podatke, kako bi proverio u kojoj meri kompanije poštuju pravila o vremenu vožnje i odmora. Na ovaj način, smatraju, štedi se vreme i za kompanije i za inspektore. Više informacija o digitalnim kontrolama možete pronaći na www.ilent.nl/tacho-vorm.

Holandija je u prethodnom periodu najavila i niz drugih promena, kako bi suzbila kršenje pravila. U maju je, podsetimo, ITL saopštio da će intenzivnije kontrolisati tahografe mladih kompanija, a nedavno je objavljeno da se testira i tehnologija daljinskog očitavanja.
.