Kontrola tahografa „na daljinu“: ova zemlja počinje testiranje!

Od sredine 2024, regulatorna tela u EU u oblasti drumskog transporta moraju imati opremu za daljinsko očitavanje pametnih tahografa. U očekivanju novih propisa, holandski Inspektorat za životnu sredinu i transport (ILT) testira različite sisteme sa takvim mogućnostima.

Da bi se pametni tahografi mogli očitati daljinski, potrebna je tzv. oprema namenske komunikacije kratkog dometa (DSRC). Ona omogućava inspektorima da procene podatke tahografa prateći saobraćaj pored puta, bez potrebe da zaustavljaju kamione i druga komercijalna vozila.

DSRC uređaj može, na primer, dati informacije o tome da li tahograf registruje vreme vožnje i da li je vozačeva kartica aktivna. Prednost ove tehnologije je što inspektori mogu da preciznije odaberu vozila koja će kontrolisati.

Na taj način povećavaju šansu da uhvate prestupnike, dok vozače koji se pridržavaju pravila ostavljaju na miru.

Holandske vlasti sada testiraju 3 ovakva sistema različitih proizvođača, kako bi stekli iskustvo u korišćenju nove tehnologije tokom probnog perioda, ali i uporedili mogućnosti različitih „modela“, prenosi trans.info. 

ROADPOL kontrola kamiona i autobusa sprovedena u februaru ove godine, pokazala je da je manipulacija tahografima u porastu, a razlog za ovu vrstu prevare mogao bi biti značajan konkurentski pritisak u ovoj industriji koja sve više raste. Finansijske koristi za prevoznike mogu biti velike, ali rizici za bezbednost na putu su veći, upozoravaju policijski službenici.