I lopovi „vole“ bicikle: najveće KRAĐE tereta u Evropi

Kradljivci tereta odavno više nisu „specijalizovani“ samo za određenu robu, na primer cigarete ili potrošačku elektroniku koja im je u prošlosti tradicionalno bila omiljeni plen.

Kako kažu nadležni, kriminalci danas kradu sve. Među robom koja im je odnedavno posebno “interesantna” su i bicikli, naročito luksuzniji i vredniji modeli.

Pre nekoliko dana je tako u Engleskoj, u mestu Felixtowe, čak 133 Merida dvotočkaša nestalo iz kontejnera parkiranog na – ironično – bezbednom parkiralištu za kamione.

Kako prenosi trans.info, teret je ukraden na lokaciji Fleet Services na M3 – opremljenoj sistemima CCTV i ANPR, dok je bio na putu ka logističkom kompleksu kompanije Merida. U kontejneru, koji je stigao iz Sautempton luke, bilo je 200 bicikala – lopovi su obili brave i ukrali 133.

Slučaj sa istom tematikom desio se i pre nekoliko meseci, kada je proizvođač Giant objavio da je ukradeno 127 njegovih električnih bicikala – lopovi su polomili brave na kontejneru i pretovarili teret u svoje vozilo.

Bicikli se “visoko kotiraju” i na poslednjoj listi krađa tereta koju je asocijacija TAPA EMEA objavila početkom maja. Prema izveštaju Udruženja za zaštitu transportovane imovine, tokom marta 2022. (poslednjeg analiziranog meseca) TAPA EMEA Intelligence System (TIS) zabeležio je ukupno 204 krađe ili pokušaja krađe tereta u regionu Evrope, Bliskog istoka i Afrike.

8 incidenata sa najvećom vrednošću su:

3 miliona evra – Naoružani prestupnici 25. marta opljačkali su objekat cash-in-transit kompanije (CIT) u mestu San Đovani Teatino, Italija, pobegavši sa čak tri miliona evra u kešu!

1 milion evra – Krađa prikolice pune laptop računara dogodila se u Saragosi u Španiji. Policija je uspela da privede osumnjičene, koji su, po svemu sudeći, odgovorni za još nekoliko krađa tereta.

180.000 evra – Policija u Johanesburgu uhapsila je dvojicu osumnjičenih za krađu vozila i tereta i uspela da “povrati” kamion i robu (alat/građevinski materijal) u vrednosti od 180.000 evra.

175.000 evra – 7. marta u Kutvajkerbruku u holandskoj provinciji Gelderland ukradena su dva kamiona. Srećom, nadležni su uspeli da lociraju vozila preko GPS sistema, te ih je kasnije pronašla policija.

150.000 evra – U mestu Dourges u Hauts-de-France oblasti, 14. marta prijavljena je najveća krađa goriva u jednom mesecu, u vrednosti od 150.000 evra. Nije precizirano o kom tipu krađe se radi.

138.120 evra – 13 bicikala visoke vrednosti i ramova bicikala uzeto je 6. marta iz Origin Facility u mestu Moneimore u Severnoj Irskoj.

120.000 evra – Velika količina mesinga i bakra ukradena je iz dva komercijalna objekta u mestu San Lorenco u Italiji.

50-100.000 evra – Reč je o krađi gde nije tačno precizirana vrednost robe, već se navodi procena od 50 hiljada do 100 hiljada evra. Do nje je došlo kada je provalnik na jugoistoku Francuske upao u kamion i odneo vrećice u kojima je bilo plemenitih metala.

85% svih kriminalnih radnji prijavljenih u TIS sistemu odnosi se na 5 zemalja:

Ujedinjeno Kraljevstvo – 68 (33,4%)
Francuska – 48 (23,6%)
Španija – 32 (15,6%)
Italija – 13 (6,4%)
Nemačka – 11 (5,3%)