Krađe kamiona u Srbiji: šta kaže statistika MUP-a za 2023?

Koliko su krađe teretnih vozila i tovara u njima učestale u našoj zemlji?

Iz Srbije su, podsetimo, tokom protekle dve godine u bazu međunarodnog Udruženja za zaštitu transportovane imovine (TAPA) stigle ukupno 32 prijave krivičnih dela u vezi sa teretom. Ipak, važno je napomenuti da TAPA vodi evidenciju koja obuhvata sve incidente u vezi sa robom, u bilo kojoj tački lanca snabdevanja – ne samo u vozilima, već i u skladištima, na mestu porekla itd.

Konkretne podatke u vezi sa teretnim vozilima i teretom koji je transportovan, zatražili smo od Ministarstva unutrašnjih poslova.

– Od januara do 20. septembra ove godine u Srbiji su izvršene krađe 2 cisterne i jednog kamiona sa teretom, kao i teška krađa jednog kamiona. Osim toga, u istom periodu izvršeno je i 14 krivičnih dela neovlašćenog korišćenja tuđeg vozila – 13 kamiona i jedne cisterne, pokazuje statistika Ministarstva unutrašnjih poslova.

Kada je reč o krivičnim delima u vezi sa teretnim vozilima u 2022, iz MUP-a za portal PlutonLogistics navode da su na teritoriji naše zemlje tokom prošle godine izvršene krađe 3 cisterne i 6 kamiona sa teretom koji je bio u njima, kao i teške krađe 6 kamiona, a takođe i 11 krivičnih dela neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila (11 kamiona).

Prema TAPA podacima, kao što je PlutonLogistics ranije pisao, kao daleko najveći dosadašnji kargo-incident izdvojila se krađa robe vredne 5,5 miliona evra kod Vojvodinaca. 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.