I prevoznik odgovaran za nepropisno obezbeđen teret: skandinavska zemlja menja propise

Norveška vlada predstavila je predloge za izmenu propisa o drumskom saobraćaju, koji se, između ostalog, odnose i na odgovornost u vezi sa nepravilnim obezbeđenjem tereta. Ove izmene uticale bi na transportna preduzeća, piše trans.info.

Neadekvatno osiguran teret je često rezultat nedostatka obuke ili neadekvatnog procesa osiguranja tereta. Ovim predlogom sledimo kako savete Nacionalnog komiteta za istragu nesreća, tako i planove vlade da se bori protiv socijalnog dampinga u sektoru transporta – izjavio je norveški ministar saobraćaja Jon-Ivar Nigard (Jon-Ivar Nygård) o predloženoj izmeni zakona.

Kako se navodi, predložena je nova odredba u Zakonu o drumskom saobraćaju kojom bi se transportne kompanije učinile suodgovornim za osiguranje tereta, tako što bi bile obavezne da vozačima omoguće odgovarajuće obuke, opremu itd.

Predlog je nastavak preporuka Nacionalnog komiteta za istragu udesa, kao i jedan od alata nacionalnog akcionog plana protiv socijalnog dampinga u sektoru saobraćaja. U dokumentu se jasno navodi da su transportna preduzeća takođe dužna da preuzmu odgovornost za ispravno i pravilno utovareno vozilo, pored odgovornosti koju na vozača stavlja norveški zakon o drumskom saobraćaju.

Suodgovornost, koju bi uvela Vlada Norveške, značila bi da prevoznička kompanija koja obavlja transport mora aktivno da omogući vozaču da stekne dovoljno znanja da bi mogao da obezbedi teret. U praksi, od transportnih kompanija će se tražiti da obezbede odgovarajuću obuku, bezbednosne procedure, smernice za osiguranje tereta i obezbede da vozači imaju odgovarajuću zaštitnu opremu.

Ministarstvo saobraćaja će moći da propisom definiše detaljnija pravila u vezi sa poslovima transportnih preduzeća.

Trenutno u Norveškoj vozač snosi punu odgovornost za obezbeđivanje tereta u skladu sa članom 23. Zakona o drumskom saobraćaju.

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.