ITALIJA: Za korišćenje nedeljnog odmora u kabini kazna do 1.700 EUR

Italijansko Ministarstvo unutrašnjih poslova je izdalo cirkularno pismo o kaznama za kamiondžije za korišćenje  nedeljnog odmora u kabini. Odluka italijanskog ministarstva je rezultat presude Suda pravde Evropske unije iz decembra 2017. godine. Sudije su tada odlučile da vozači ne mogu da provode nedeljni odmor u kabini vozila.

Međunarodni sud je takođe objasnio kako tumačiti uredbu EU (EC) br. 561/2006, koja se odnosi na radno vreme vozača. Takođe je potvrdio legitimnost kazni za provođenje nedeljnog odmora u kabini koje nameću određene zemlje (npr. Belgija, Francuska i Nemačka).

Nakon odluke Suda pravde, neke zemlje koje ranije nisu imale kazne za vozače koji provode nedeljni odmor u kabini vozila počele su da uvode ovakve sankcije. Holandija je to učinila odmah nakon objavljivanja presude Suda. Špansko Ministarstvo saobraćaja je krajem januara najavilo da namerava da zabrani trošenje redovnog nedeljnog odmora. U Španiji je od 1. jula je trebalo da počne da se kažnjava pauza od 45-sati u kabini, ali je već poznato da je taj datum odložen. Španci će kažnjavati vozače najkasnije do 1. januara 2019. godine, kada će na snagu stupiti Odredba za implementaciju Zakona o drumskom saobraćaju (ROTT).

Italijani će biti novčano kažnjeni zbog spavanja u kabini

Prema tome, Italija je još jedna zemlja koja usvaja politiku kažnjavanja vozača. Kako navodi italijanska služba Transporto Europa, propis EU o radnom vremenu vozača je automatski obavezujući za sve države članice EU, tako da ne zahteva dodatne propise. Međutim, ne reguliše pitanje kazni koje svaka zemlja mora odrediti u svojim državnim propisima.

U očekivanju uvođenja određenog pravnog akta, italijansko Ministarstvo unutrašnjih poslova je izdalo cirkularno pismo 30. aprila, koje daje smernice kontrolnim službama za izricanje kazni.

Preporučuje da saobraćajna policija, karabinjeri, graničari i druge formacije tretiraju redovnu nedeljnu pauzu u kabini kamiona kao nedovršen odmor. Ovim tumačenjem se krši član 176, tačka 7 italijanskog zakona o putevima, koji se odnosi na ozbiljnije slučajeve nepoštovanja odmora (preko 20%).

Za ovu vrstu kršenja, italijansko zakonodavstvo predviđa kazne u rasponu od 425 do 1.701 eura. Pored toga, vozač ne nastavlja da vozi dok se pauza ne primeni na ispravan način.

Izvor: Trans.eu

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.