IVECO predstavio električni tegljač u Lođu: već ima pet kupaca koji ga žele (VIDEO)

Prvi model IVECO HD BEV električnog tegljača trebalo bi da se pojavi na evropskom tržištu u poslednjem kvartalu ove godine. Biće to tegljač u konfiguraciji 4×2. Na Kongresu nove mobilnosti koji je održan u Lođu 26-28. septembra, kompanija IVECO po prvi put je u Poljskoj predstavila ovo vozilo.

IVECO kamioni na baterije (HD BEV) i gorivne ćelije (HD FCEV) opremljeni su sistemom električnog pogona. Dizajnirani su „od nule“ kao električni, koristeći platformu kamiona Iveco S-Way, čija je modularna struktura posebno prilagođena da se napaja uz pomoć gorivnih ćelija ili baterija.

Karakteristike vozila:

– domet do 500 km
– vreme punjenja (do 80%) 90 minuta (pri 350 kW)
– ukupna dozvoljena težina do 44t
– ukupan kapacitet baterije (9 komada) od 738 kWh

Kako je objavilo poljsko izdanje trans.info portala, zainteresovanih kupaca već ima, a tokom premijernog predstavljanja ovog tegljača pet firmi potpisalo je pisma o namerama: Don Trucking, Elmex Group, Padel Transport, SOL-TRANS Sebastian Wróbel, Targor-Truck.

– Naša kompanija odavno je posvećena održivom transportu i saradnji sa grupacijom IVECO – istakao je Dariusz Hejnicki, generalni direktor DON Trucking Poland.

– Oko dve trećine naše flote trenutno čine zeleni i beli kamioni na LNG pogon. Zahvaljujući našim partnerstvima sa dobavljačima koji nude biogoriva dobijena iz biorazgradivog otpada, aktivno smanjujemo emisiju CO2 i ostvarujemo značajan pozitivan uticaj na celokupnu transportnu industriju.

Kako je dodao, potpisivanje ugovora o kupovini električnog kamiona je korak koji dodatno pojačava ovu poruku.

– Svakodnevno korišćenje električnog kamiona u međunarodnom transportu nosi sa sobom značajne izazove, ali sa IVECO HD BEV imaćemo mogućnost da uvedemo novi proizvod u svoj portfolio. Danas apelujemo na sve logističke kompanije – posebno one koje insistiraju na intermodalnom transportu i koje traže servise sa nultom emisijom na određenim rutama – da stupe u kontakt sa nama – istakao je Hejnicki.

Foto: exmot.iveco.pl