Kako rešiti problem nedostatka profesionalnih vozača u Srbiji?

Kako bi se u narednom periodu intenzivirao rad na pronalaženju boljih rešenja za unapređenje funkcionalnosti i kvaliteta transporta u Srbiji, predstavnici nadležnih institucija, transportne privrede i prevoznici organizovaće niz operativnih sastanaka, na kojima će se detaljnije razgovarati o dosadašnjim zajedničkim inicijativama, potvrđeno je u okviru Okruglog stola, koji je u petak 11. februara organizovalo udruženje Srbijatransport.

Među temama koje su bile u centru pažnje tokom dvočasovne debate, posebno se govorilo o nedostatku profesionalnih vozača u Srbiji, njihovom odlasku u inostranstvo, kao i o konkretnim rešenjima za korigovanje postojećih procedura u okviru obrazovanja i obuka za vozače.

Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević ovom prilikom je saopštio da je Ministarstvo unutrašnjih poslova u prethodnom periodu pokrenulo postupak izmene važećeg Zakona o bezbednosti saobraćaja, uz stručnu pomoć Saobraćajnog fakulteta.

– Mislim da će vrlo brzo doći do izmene koja se tiče nekih starosnih uslova, prvenstveno člana 181 za vozače koji su završili srednju stručnu školu. Očekujem da će to biti u maju, eventualno u junu – rekao je Lakićević i potvrdio da je Uprava saobraćajne policije spremna da pronađe adekvatnu zakonsku regulativu i za druge probleme sa kojima je upoznata.

Lakićević je rekao i da će tokom 2022. godine verovatno biti pokrenuta inicijativa za pisanje novog zakona, koji se može očekivati u poslednjem kvartalu ove godine, i u okviru kog će biti implementirana sva rešenja do kojih država i eksperti dođu u narednim mesecima.

Na dodatnu podršku u narednom periodu prevoznici mogu da računaju i od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, poručio je načelnik za drumski transport Damir Ledenčan.

(Okrugli sto „Problemi nedostatka profesionalnih vozača u Srbiji“)

Kako sprečiti vozače da odlaze iz zemlje?

Tokom debate se govorilo i o konkretnim rešenjima za sprečavanje odlaska vozača u inostranstvo.

Ispred preduzeća Niš Ekspres Aleksandar Ivanović je podsetio da je to problem koji postoji godinama unazad, ali je zbog vanrednih okolnosti u pandemijskim godinama bio ublažen.

– Jedini način na koji smo uspeli da zadržimo vozače u ovom post-kovid periodu je povećanjem plata i to za 30-40%. Dobili smo državnu pomoć od 600 evra po autobusu, i skoro čitavu smo potrošili da bismo sačuvali radna mesta. Plata je nešto što vozače zadržava – rekao je Ivanović, i poručio da se u maju očekuje još jedan masovan odlazak vozača iz Srbije.

Kako bi se problem nedostatka profesionalnih vozača ublažio, Jasmina Šantić je ispred Nacionalne službe za zapošljavanje pozvala na dodatnu saradnju transportna udruženja.

– Mi ne primamo dovoljno oglasa za zapošljavanje vozača, a puno možemo da pomognemo, u svim gradovima. Čak i u mestima u kojim nemamo vozače na evidenciji, možemo da ponudimo uslugu besplatnog oglašavanja otvorenih mesta na našem sajtu, i tako da utičemo na kandidate koji nisu zadovoljni uslovima rada u određenoj firmi, da ne odustaju i da se ne povlače sa tržišta – poručila je Šantić.

Prisutni predstavnici nadležnih institucija, eksperti i prevoznici saglasni su i da je neophodno korigovati postojeći sistem obrazovanja i obuke za profesionalne vozače, ali polako i postepeno, kako ne bi došlo do opadanja kvaliteta obrazovanja. Posebnu pažnju je privukao i podatak Agencije za bezbednost u saobraćaju koji pokazuje da je u 2022. izdato ukupno 238 početnih CPC sertifikata, na osnovu odslušane obuke i položenog ispita.

Generalni sekretar Poslovnog udruženja Međunarodni transport Aleksandar Spasić rekao je „da se nije odjednom dogodilo da godišnje iz auto-škola izlazi oko 300 vozača“, i da je nedostatak vozača sada uočen, jer je sve jači uticaj na privredu.

– Onaj koji ode u autoškolu, ako je sposoban i položi iz prve, završi za minimalno 6 meseci. Tu plati oko 1.200 evra. Posle ide u CPC centar na nekih mesec dana i plati još oko 1.400 evra. Za sve to vreme ne može da radi. Ko bi se odlučio na to? Na tome treba raditi, da se skrate to vreme i troškovi – poručio je Spasić.

Srbiji nedostaje 12.000 vozača 

Podaci udruženja Srbijatransport pokazuju da u Srbiji postoji oko 160.000 profesionalnih vozača sa CPC sertifikatom profesionalnog vozača. Prema starosnoj strukturi, vozača preko 51 godine (14 godina do penzije) ima 30,72% ili 48.606 vozača, a da vozača do 30 godina starosti (12 godina od punoletstva) ima 9,26% ili 14.650 mladih profesionalnih vozača.

– Prema našim podacima u Srbiji nedostaje oko 8.000 profesionalnih vozača u drumskom teretnom transportu i oko 4.000 vozača u sektoru javnog prevoza putnika – navode u Udruženju Srbijatransport.

Na osnovu podataka Agencije za bezbednost saobraćaja u predhodne dve godine početnu obuku je pohađalo i položilo ispit ukupno 312 vozača.