Rast nakon letnjeg zatišja – Uzlazni trend u DRUMSKOM teretnom saobraćaju širom Evrope

Treći kvartal 2021. godine još jednom potvrđuje uzlazni trend u drumskom teretnom saobraćaju. Transportni barometar kompanije TIMOCOM pokazuje ponovni rast unosa tereta u Smart Logistics System. Kumulativni podaci iz 46 evropskih zemalja pokazuju jasan rast – 51% više u odnosu na treći kvartal 2021. godine.

Značajan porast nakon letnjeg zatišja

U trećem tromesečju ove godine nastavljen je trend prva dva.

Nakon što je u prvom kvartalu ostvareno 58% rasta, drugi je sa povećanjem od 251 procenta u odnosu na slabi isti kvartal prošle 2020. godine uspeo da udvostruči čak i nivo od pre pandemije korone. Treći kvartal sada ponovo pokazuje porast od 51% u odnosu na 2020. godinu, iako se beleži lak pad u odnosu na drugi kvartal 2021. godine (uneto je 9% manje tereta).

Nakon relativno slabog avgusta, sa 29 procenata manje u odnosu na jul 2021. godine, septembar je ponovo uspeo da zabeleži celih 54% više i tako okonča laki letnji pad.

Treći kvartal na evropskom tržištu – po mesecima

Trend poslednja tri meseca u brojkama: jul 2021. godine je u odnosu na dobar jun pokazao mali pad od 6%. Međutim, u avgustu su unosi tereta jasnije opali – za ukupno 29%.

– To je sezonski uslovljeni trend – komentariše Gunnar Gburek, company spokesman kompanije TIMOCOM.

– U letnjim mesecima tradicionalno beležimo smanjenja unosa tereta. Širom Evrope, pre svega je avgust jedan od najslabijih meseci. Ono što je važnije, jeste trend koji je i dalje pozitivan u odnosu na 2020. godinu, kao i rast u septembru kojem se svi nadamo i koji se i desio.

Prema TIMOCOM transportnom barometru, u septembru 2021. je zabeležen skok ponuda tereta od 54%, u odnosu na prethodni mesec. U poređenju sa septembrom 2020. godine rast je iznosio 33 procenta.

Nemačke brojke na evropskom nivou

Nemačke brojke proteklog kvartala pokazuju slično kretanje kao i ponude tereta u Evropi u celini. Iako su tereti u unutrašnjem saobraćaju opali za 18% u poređenju sa prethodnim, drugim kvartalom 2021. godine, rast u odnosu na 2020. godinu se uprkos tome jasno oseća: sa 47% više ponuda tereta nego u istom periodu prošle godine (treći kvartal 2021. u poređenju sa traćim kvartalom 2020. godine) transportni barometar je zabeležio više unosa čak i u odnosu na 2019. godinu. Ako se posmatraju pojedinačni meseci, vide se sledeće promene u odnosu na iste mesece 2020. godine: jul +105 procenta, avgust +34 procenta, septembar +24 procenta.

Tokom 2021. godine pre svega je septembar na visokom nivou: sa porastom od 60% u odnosu na avgust jasan je trend rasta.

Objašnjenje ovog trenda i u našoj zemlji delimično leži u početku poslova na kraju godine, kaže Gunnar Gburek.

Poljsko unutrašnje tržište

Unutrašnji promet u Poljskoj u trećem kvartalu pokazuje suprotnu sliku. Transportni barometar je i u ovoj zemlji zabeležio rast unosa tereta od 26% u odnosu na isti kvartal prošle godine. Međutim, u trećem kvartalu 2021. godine zabeležio je za 2 procenta niži rast u odnosu na prethodni, drugi kvartal, 2021. godine. Za izuzetno dobrim julom sa rastom od 66 procenata u poređenju sa istim mesecom prošle godine, usledio je avgust sa 19 procenata više ponuda tereta u odnosu na 2020. Septembar se kretao na potpuno istom nivou, kao u jeku pandemije.

Izvor: timocom.rs

Najveće promene po zemljama

Ponuda tereta poreklom iz Holandije i Belgije sa odredištem u susednoj Nemačkoj sveukupno je još porasla. U trećem kvartalu 2021, u odnosu na treći kvartal 2020, zabeležene su sledeće promene:

NL -> DE: jul:276%/ avg:100%/ sept:110%
BE -> DE: jul:388%/ avg:169%/ sept:121%

I francuski unutrašnji promet je zabeležio jasan porast u trećem kvartalu 2021. godine u odnosu na 2020: u julu je to bilo 32 procenta, u avgustu 20 procenta i u septembru 28 procenta.

Nasuprot tome, kod tereta iz Mađarske sa odredištima u Nemačkoj i Rumuniji beleži se veliki pad u trećem kvartalu 2021. u odnosu na isti period prethodne godine. Isto važi za unose tereta iz Austrije sa odredištem u Sloveniji. Pregled konkretnih padova:

HU -> DE: jul:0%/ avg:+10%/ sept:-33%
HU -> RO: jul:-21%/ avg:-7 %/sept:-38%
AT -> SI: jul:-16%/ avg:-18%/ sept:-22 %

Ogroman nedostatak vozača u Evropi

Prema podacima različitih evropskih granskih udruženja, nedostatak vozača u Evropi je u drastičnom porastu. Nedavno je bilo puno naslova o situaciji u UK, gde nedostaje preko 100.000 vozača. Nemačko Savezno udruženje za drumski prevoz robe, logistiku i uklanjanje otpada (BGL) ukazuje na to da ovoj zemlji nedostaje do 80.000 vozača kamiona i da je taj broj iz godine u godinu sve veći. Slična je situacija i u susednim zemljama, kao što je npr. Poljska. Prema podacima udruženja saobraćajnih preduzeća, Poljskoj trenutno nedostaje preko 100.000 profesionalnih vozača.

U celoj Evropi vidimo znatno smanjenje transportnih kapaciteta, tj. pre svega manje ponuda tovarnog prostora. Zbog ovog trenda se može očekivati i rast cena transporta, komentariše Gunnar Gburek.

Transportnim barometrom FreightTech preduzeće TIMOCOM od 2009. godine analizira podatke o kretanju transportne ponude i tražnje u 46 evropskih zemalja na berzi tereta integrisanoj u Sistem pametne logistike. Više od 135.000 korisnika generiše svakog dana do 800.000 međunarodnih ponuda tereta i tovarnog prostora. Sistem podržava više od 45.000 klijenata kompanije TIMOCOM da pametno, sigurno i jednostavno dostignu svoje logističke ciljeve.

Izvor: timocom.rs

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.