Kristian Kaas Mortensen, Girteka Logistics – Kako rešiti problem manjka vozača u Evropi?

Problem manjka vozača u kamionskoj industriji je dobro poznat. Evropa se suočava sa sve većim nedostatkom profesionalnih vozača, a trenutno ima jedva četiri petine vozača kamiona koji su joj zapravo potrebni kako bi se zadovoljila potražnja. Uz starenje radne snage i poteškoće pri regrutovanju mladih i ženskih vozača, rizici koje sa sobom dovodi manjak vozača postaju sve ozbiljniji.

IRU je razgovarao sa Kristijanom Kasom Mortensenom (Kristian Kaas Mortensen), direktorom strateških partnerstava u Girteka Logistics, kako bi saznao kako se oni nose sa ovim problemom.

IRU: Recite nam nešto o sebi, Girteka Logistics kompaniji i vašoj ulozi u njoj?

– Girteka Logistics je litvanska logistička kompanija, koja je osnovana 1996. godine. Svake godine obavljamo 460.000 transporta robe kamionom i trenutno posedujemo flotu od 6.000 kamiona i 6.300 prikolica.
Početkom 2015. godine pridružio sam se Girteka Logistics kompaniji, a od tada sam imao nekoliko pozicija u njoj. Kao direktor strateških partnerstava sada sam član našeg upravnog odbora i uglavnom se fokusiram na tri stvari: razvoj poslovanja, zadovoljstvo naših najvećih klijenata i na moj posao portparola Girteka Logistics kompanije.

IRU: Opšte je poznato da industrija trenutno pati od manjka vozača, kako je to uticalo na Girteka Logistics?

– Iskreno rečeno, manjak vozača nije veliki problem za Girteku. Trenutno zapošljavamo 13.000 vozača, a imaćemo 20.000 vozača do kraja 2021. godine. Budući da imamo rast prometa od oko 20% godišnje, to znači da zapošljavamo najmanje 100 novih vozača nedeljno.
Međutim, veoma smo svesni problema manjka vozača širom industrije. Fluktuacija radnika u sektoru drumskog saobraćaja je visoka, a danas se neke kompanije suočavaju sa fluktuacijom koji iznosi čak oko 50%.

IRU: Kako je Girteka Logistics uspela da zadrži i privuče vozače, uprkos njihovom nedostatku u industriji?

– Što se ovoga tiče, ključnu ulogu u Girteki imalo je ulaganje u dobrobit naših vozača, posebno kroz našu akademiju blagostanja vozača. Imamo 30 stalno zaposlenih radnika čija je uloga da edukuju vozače putem akademije, a to nam omogućava da postavimo fokus naših vozača na bezbednost u saobraćaju i ekonomičnu vožnju.
Vidimo ogromnu korist od toga da naši vozači voze ekonomičnije – ne samo što to pomaže u smanjenju nesreća, već i dovodi do mnogo efikasnijeg transporta – čak iako smo u mogućnosti da smanjimo potrošnju goriva za samo litar na 100 km. Podsticanjem vozača da razmišljaju na ovaj način – umesto da ih šaljemo na put pod pritiskom –mi smanjujemo njihov stres i poboljšavamo njihovu sigurnost. Ovaj pristup nam je zasigurno pomogao u tome da privučemo i zadržimo neke od najtalentovanijih vozača u industriji.

Smanjivanjem stresa vozača možemo da poboljšamo njihovu sigurnost i kvalitet njihovog rada, čineći profesiju privlačnijom kako onima unutar tako i onima izvan industrije.

IRU: Da li verujete da postoje bilo kakve regulatorne promene koje bi mogle da utiču na nedostatak vozača?

– Mislim da bi paket mobilnosti Evropske unije mogao da ima veoma pozitivan uticaj na rešenje problema nedostatka vozača. Poboljšavanjem standarda u pogledu pravila o vremenu odmora, sigurnosne infrastrukture i pristupa profesiji, paket ima potencijal da podigne standarde rada vozača širom kontinenta.

IRU: Kako Girteka Logistics može da upotrebi tehnologiju kako bi predupredila problem manjka  vozača?

– Jednostavno rečeno, tehnologija bi olakšavanjem života vozača mogla da pomogne u rešavanju problema nedostatka vozača. Prošle godine, na primer, uložili smo u moderne tablete za svaki kamion i povezani pametni telefon za svakog pojedinog vozača. Ovi uređaji im omogućavaju da imaju podatke o tahografu i ličnu kartu vozača na mreži, čime se skraćuje vreme koje moraju da potroše na provere.
Sistemi kao što je automatski planer ruta imaju sličan uticaj. Ovo je on-line navigacioni sistem koji ima pristup podacima o saobraćaju i pokazuje koje rute su odgovarajuće za kamion koji se koristi. Takođe, postoje tehnologije koje poboljšavaju sigurnost, kao što je protivsudarni sistem kočenja.
Ponavljam, smanjenjem stresa vozača, možemo poboljšati njihovu sigurnost i kvalitet njihovog rada, čineći zanimanje privlačnijim kako onima unutar tako i onima izvan industrije.

IRU: Postoje li drugi načini na koje kompanije mogu smanjiti stres kod vozača?

– Odgovor ovde takođe leži u upotrebi tehnologije radi olakšavanja života vozača. Na primer, jedan od izazova sa kojim se vozači rutinski suočavaju jeste rukovođenje teretom koji mora da budem na hladnom, a koji zahteva posebno programirane rashladne jedinice.
Ovo je veći izazov nego što mislite jer podešavanja moraju da budu vrlo precizna! U Girteki sada možemo da programiramo pred-hlađenje tereta iz naših kancelarija. Ovo smanjuje stres vozača i omogućava im da se usredsrede na ono što moraju rade – da posmatraju saobraćaj i voze bezbedno.

Kristian Kaas Mortensen će biti jedan od govornika na IRU Forumu za logistiku i inovacije u Londonu 21. februara 2020. godine. Konferencija će biti jedinstvena prilika za transportne operatere, pružaoce usluga i nacionalne transportne asocijacije da razmene znanje, povežu se i upoznaju se sa novim rešenjima u oblasti koja je od najveće važnosti za industriju: sigurnost.

Foto/izvor: iru.org

Podeli na društvenim mrežama: