Kamioni na gas: Pogledajte mapu stanica na kojima možete dopuniti svoje vozilo

Kamioni na gas imaju slične performanse kao i oni sa dizel motorom, s tim što manje troše i emituju daleko nižu emisiju štetnih gasova. Nedavno smo pisali da kamioni na gas nisu nepoznanica u Srbiji. Preduzeće DSD Euroline iz Čačka kupilo je Iveco kamion sa pogonom na LNG. Logistička kompanija Gebrüder Weiss je saopštila da je zajedno sa svojim dugogodišnjim klijentom implementirala ekološko transportno rešenje: kamion koji 100% pokreće KPG gorivo (komprimovani prirodni gas).

Ipak, za veći broj ekoloških kamiona u Srbiji potrebna je bolja infrastruktura.  Prva LNG stanica u našoj zemlji trebalo bi da bude otvorena krajem godine. Trenutno, najbliže LNG stanice su u Budimpešti i u Ljubljani.

Oni koji voze kamione na gas sve informacije o stanicama za točenje mogu naći, između ostalih, na dve mape. Jednu je načinila Nemačka energetska agencija (Dena), a drugu kompanija Iveco.

Karta koju je napravila agencija Dena ne samo da pokazuje gde se LNG trenutno može dopuniti u Nemačkoj, već pokazuje i lokacije planiranih stanica. U Nemačkoj postoji 6 mesta u kojima možete kupiti tečni prirodni gas, a u planu je otvaranje još  32 stanice do kraja 2020. godine. Inače,  vozila koje pokreće LNG oslobođena su plaćanja nemačke putarine do kraja 2020. godine.

Iveco mapa

Proizvođač kamiona Iveco kreirao je mapu sličnu nemačkoj, koja omogućava pretragu stanica sa ekološkim gorivima u celoj Evropi. Pored toga, osim marke stanice, možete birati i bilo koju vrstu goriva – CNG, LNG i biogas.

Prema Iveco mapi, Italija ima najveći broj LNG stanica – skoro 50. U Francuskoj postoji više od 30 takvih objekata, baš kao i u Španiji.

POGLEDAJTE IVECO MAPU

PROČITAJTE VIŠE O DENA PROJEKTU