Izabran Upravni odbor: Oni će rukovoditi projektom modernizacije železnice u Srbiji!

Rekonstrukcija i izgradnja pruga, modernizacija elemenata železničke infrastrukture, poboljšanje sigurnosti na svim nivoima prelaza, kao i u tunelima, biće u fokusu projekta Modernizacije železničkog sektora u Srbiji. Kako navode nadležni, kada se ovi radovi završe, „treba očekivati brži, sigurniji i pouzdaniji transport železničkom mrežom“.

Vlada Srbije donela je 14. januara odluku o obrazovanju Upravnog odbora koji bi trebalo da bude na čelu ovog projekta.

– Cilj je realizacija obaveza iz sporazuma o zajmovima koji će, za potrebe finansiranja projekta Modernizacija železničkog sektora u Srbiji, biti zaključeni između Republike Srbije i Svetske banke – Međunarodne banke za obnovu i razvoj i Republike Srbije i Francuske razvojne agencije – navodi se.

Zadatak Upravog odbora biće rešavanje međuresorskih prepreka koje se mogu pojaviti tokom sprovođenja Projekta, donošenje ključnih i strateških odluka od značaja za dalji razvoj i funkcionisanje železničkog sistema u Srbiji, kao i podrška relevantnim institucijama i akterima uključenim u realizaciju.

Za predsednika UO postavljen je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, a za njegovu zamenicu državna sekretarka u MGSI Biljana Vuksanović.

Članovi Upravnog odbora su:

 • Anita Dimoski, v.d. pomoćnika ministra, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture;
 • Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije;
 • Saša Stevanović, državni sekretar, Ministarstvo finansija;
 • Dragan Stevanović, državni sekretar, Ministarstvo privrede;
 • Nebojša Šurlan, vršilac dužnosti generalnog direktora,preduzeća Infrastruktura železnice Srbije;
 • Đorđe Prokić, menadžer za ekonomske i kreditne poslove, Srbija Voz;
 • Mira Vukmirović, izvršna direktorka za razvoj i zajedničke poslove, Srbija Kargo;
 • Nataša Cerović, načelnica Odeljenja za regulisanje bezbednosti i interoperabilnosti železničkog saobraćaja i žičareza transport lica, Direkcija za železnice.

Za posmatrače su imenovani Stiven Ndegva, predstavnik Svetske banke; Petar Spasić, predstavnik Delegacije Evropske unije u Srbiji; Dejan Lasica, predstavnik Stalnog sekretarijata Transportne zajednice; Kire Dimanoski, predstavnik Stalnog sekretarijata Transportne zajednice; Pol Hikej, predstavnik Evropske investicione banke; Žužana Hargitai, predstavnik Evropske banke za obnovu i razvoj.

Aktivnosti i ciljevi

Kraljem prošle godine organizovane su javne konsultacije o ovom projektu, a više detalja dostupno je na sajtu preduzeća Infrastruktura železnice Srbije. 

Vlada Republike Srbije (Vlada) zatražila je podršku od Svetske banke (Banke) za nastavak institucionalne, materijalne i operativne modernizacije železničkog sektora. Svetska banka je u prošlosti već podržala važne elemente reformi u železnici, sa čime nastavlja kroz implementaciju višefaznog programskog pristupa Projektu modernizacije.

U okviru ovog projekta planirane su aktivnosti za:

 • jačanje upravljanja sektorom, dajući kompanijama jasne i ostvarive ugovorne aranžmane;
 • poboljšanje infrastrukture;
 • podsticanje železničkih kompanija da povećaju svoju korporativnu efikasnost i ostvare svoje komercijalne ciljeve;
 • poboljšanje pouzdanosti i sigurnosti železničkih usluga korišćenjem savremene tehnologije, savremenih bezbednosnih sistema, mera energetske efikasnosti i razmatranje održivosti;
 • povećanje učešća u železničkom saobraćaju radeći na poslednjoj kilometraži, urbanoj integraciji, multimodalnim logističkim centrima i konceptu integrisanog teritorijalnog razvoja.

Odluka je objavljena u Službenom glasniku 3/2021, od 15. januara 2021.