(VIDEO) Volvo Vera – Autonomno vozilo bez kabine prevozi robu u luci Geteborg

Vera – iznenađujuća Volvo inovacija koja je predstavljena u septembru prošle godine – uskoro počinje da radi u švedskoj luci. Prevoziće robu između logističkog centra i lučkih terminala u Geteborgu.

Vera je autonomno električno vozilo koje može da funkcioniše, a da pri tome ispušta manje izduvnih gasova i proizvodi manje buke u odnosu na konvencionalne kamione. To nije jedina stvar po kojoj se novi Volvo razlikuje od običnih kamiona. Vera nema kabinu.

DFDS, trajektni i logistički operater ubrzo će koristiti ovo vozilo za transport robe između skladišta i AMP terminala u luci Geteborg.

Cilj partnerstva između Volvo-a i DFDS-a je stvaranje sistema za kontinuirani protok robe iz logističkog centra DFDS-a do lučkog terminala i dalju distribuciju robe širom sveta. Vera će pomoći u realizaciji tog cilja.

Činjenice:

• Zadatak obuhvata sledeće: da se kontejneri iz logističkog centra DFDS-a u Geteborgu transportuju do kontejnerskog terminala APM u skladu sa potrebnim kapacitetima.
• Operater u kontrolnom tornju nadzire autonomni sistem, koji je takođe odgovoran za transport.
• Rešenje je pogodno za kontinuirani protok robe sa maksimalnom brzinom od 40 km/h.
• Promene infrastrukture su deo implementacije ukupnog transportnog sistema, uključujući automatizovana vrata na terminalima.
• Volvo Trucks i DFDS su glavni partneri, ali nekoliko aktera je uključeno u sprovođenje prvog zadatka od strane Vera vozila.
• DFDS obezbeđuje trajekt i prevoz u Evropi i Turskoj, ostvarujući godišnje prihode od oko 17 milijardi danskih kruna. Osam hiljada zaposlenih se nalazi na brodovima i u kancelarijama u 20 zemalja. Sedište DFDS-a je u Kopenhagenu i nalazi se na listi NASDAQ-a u Kopenhagenu.
• APM Terminals je lučki servis i provajder rešenja za kontejnerske terminale, koji upravlja mrežom od 76 luka na globalnom nivou.
•APM Terminals je deo A. Moler – Maersk, integrisane logističke kompanije koja radi na povezivanju i pojednostavljivanju svojih lanaca snabdevanja u 130 zemalja, a koja ima oko 70.000 zaposlenih.
• Inicijativa se sprovodi uz podršku Švedske agencije za inovacije Vinnova, Švedske uprave za transportne usluge i Švedske agencije za energetiku kroz program Strateško istraživanje vozila i inovacija FFI.

 

Foto/Video: volvotrucks