Lizing komercijalnih i teretnih vozila u 2016. povećan za 27,16 mil EUR

Najveća vrednost novozaključenih lizing ugovora u 2016. godini ostvarena je u sektoru komercijalnih i teretnih vozila i ona iznosi 133,61 mil EUR, zatim u sektoru putničkih vozila od 130 mil, pa sektoru mašina i opreme od 67 mil EUR, pokazuju podaci Asocijacije lizing kompanija Srbije (ALCS).

Kako za PlutonLogistics kažu u toj asocijaciji, rast vrednosti u sektoru komercijalnih i teretnih vozila u odnosu na isti preiod 2015. je  27,16 mil EUR. Novozaključeni ugovori u ovom sektoru čine 39% zaključenih lizing ugovora u protekloj godini. U 2015. godini vrednost novozaključenih ugovora u sektoru komercijalnih, teretnih i ostalih vozila iznosila je 106,45 mil EUR.

U 2016. godini vrednost novozaključenih ugovora porasla je u delatnostima saobraćaja i informisanja, trgovine, građevinarstva, prerađivačke industrije i rudarstva. Kompanije koje se bave saobraćajem i informisanjem su, putem lizinga, investirale 100 mil EUR u privredu Srbije, a firme čija je delatnost trgovina na veliko i malo više od 45 mil EUR. Rudarstvo i prerađivačka industrija putem lizinga su investirale u domaću privredu 43 mil EUR, a građevinarstvo 26 mil.

Teodora Milenković, generalni sekretar ALCS-a, napominje da su ovakvi rezultati posledica rasta privredne aktivnosti u Srbiji:

– Mala i srednja preduzeća su prepoznala lizing kao adekvatan način finansiranja za osnivanje ili razvijanje poslovanja. Interesovanje za lizing je sve veće, pa je tržište i u 2016. nastavilo sa trendom rasta, koji možemo primetiti već nekoliko godina unazad. Vrednost novozaključenih ugovora u prošloj godini porasla je za 13% u odnosu na 2015. godinu.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.