Manipulacija TAHOGRAFIMA – Koristili daljinski sakriven u jastuku

Prošlog petka uveče, francuski policajci i inspektori za teretni saobraćaj otkrili su sofisticirane uređaje za manipulaciju tahografima na dva španska kamiona, koja su primećena kako se velikom brzinom kreću na A35 u blizini Strazbura.

Kako prenosi dna.fr, policajci su primetili kamione koji su vozili blizu jedan drugog neobično velikom brzinom, izlazeći iz Place des Halles u Strazburu. Oba vozila, koja su pripadala istoj kompaniji, presretnuta su i vozačima je naloženo da se zaustave radi potpune provere.

Inspekcija za drumski transport tada je otkrila da su dva kamiona opremljena vrlo sofisticiranim uređajima za manipulaciju tahografima. Sistemi su se aktivirali daljinskim upravljačem skrivenim u jastuku, omogućavajući vozačima da krivotvore evidenciju radnog vremena. Osim toga, službenici navode da su pomenuti uređaji onemogućavali ograničenje brzine i ABS sisteme na oba kamiona.

Zahvaljujući takvom sistemu, dvojica vozača su uspela da prikriju svoje prave podatke i voze duže nego što je zakonom dozvoljeno, dok su putovali brzinom znatno većom od 90 km/h.

Policija je zaplenila teretna vozila i neće im biti dozvoljeno da se vrate na drum sve dok ne budu proglašena potpuno ispravnim. Za teret iz ovih kamiona pobrinuli su se drugi vozači. Prevoznik odgovoran za manipulacije tahografom moraće da plati i novčane kazne od nekoliko hiljada evra.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.