Minhen korigovao plan zabrane vozila na dizel

Od 1. februara 2023. u Minhenu je zabranjen prolaz za Euro 4 dizel vozila u ekološkoj zoni koja se proteže srednjom obilaznicom, kao prva faza trostepenog plana zabrane za vozila sa dizel motorom.

U narednim fazama bilo je u planu da se uslovi pooštravaju, ali su gradske vlasti odlučile da privremeno zaustave dalje restrikcije, piše nemačko izdanje trans.info platforme.

Druga etapa trebalo je da se primenjuje od 1. oktobra i da se odnosi na dizel vozila sa emisionim standardima Euro 5/V, dok je sledeća, treća faza, planirana od 1. aprila 2024. godine sa još restriktivnijim uslovima (ali samo ukoliko do tada bude premašen dozvoljeni godišnji limit azot-dioksida u Minhenu na svim deonicama ove rute).

Lokalne vlasti u Minhenu su krajem jula korigovale plan za zabranu upotrebe vozila na dizel, na osnovu takozvanog „plana čistog vazduha“. Naime, kako se navodi u saopštenju grada, merenja zagađenja u Minhenu u periodu februar-maj su pokazala značajno poboljšanje, pa dalje restriktivne mere više nisu potrebne. Shodno tome, 2. faza zabrana vozila na dizel je privremeno suspendovana, a treća ukinuta. Više detalja o tome dostupno je na stadt.muenchen.de. 

Međutim, i dalje važi zabrana Euro 4 dizel-vozila, koja je uvedena u februaru 2023.

Pošto satelitske navigacije ne uzimaju u obzir zabranu vožnje za vozila na dizel, postoji interaktivna mapa nove ekološke zone koju možete pogledati OVDE.

Foto: Pixabay/Jnny