Najviša cena parkiranja na terminalu za kamion 1.200 dinara

Ministarstvo finansija donelo je Uputstvo koje se tiče nadzora, kontrole i carinjenja na terminalima, kojim je precizirano ko može da drži terminale za carinjenje i koliko iznosi maksimalna cena parkiranja kamiona na njima, što je bio jedan od zahteva prošlogodišnjih protesta Poslovnog udruženja Međunarodni transport iz Beograda i Udruženja MDT iz Kraljeva.

Razlog protesta, kako su tada rekli prevoznici, bila je između ostalog i bespravna naplata parkinga od privatnika kao i dugo čekanje na graničnim prelazima, što je sve uticalo na njihovo poslovanje.

Instrukcijom, koju je potpisao ministar finansija Siniša Mali 29. januara ove godine precizirano je ko može biti „držalac terminala“, kao i uslovi koje terminal mora da ispuni, čime će se, navodi se u saopštenju, poboljšati uslovi rada za carinske službenike i korisnike terminala.

Ukoliko je terminal „u vlasništvu“ privrednog društva, cena usluge korišćenja parkinga na terminalu ne može biti veća od 1.200 dinara uključujući PDV, za 24 sata od momenta ulaska vozila u terminal.

– Ista cena će se naplaćivati za svakih sledećih 24 sata zadržavanja vozila na terminalu – navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Uprava carina je krajem prošle godine naložila svim carinskim službenicima da u polaznoj carinskoj ispostavi u nacionalnom tranzitnom postupku određuju rok za predaju robe odredišnom carinskom organu od pet dana.

– Ministar Mali je krajem prošle godine održao nekoliko sastanaka sa predstavnicima Poslovnog udruženja Međunarodni transport iz Beograda i Udruženja MDT iz Kraljeva, nakon čega su uzeti u obzir predlozi tih udruženja koji se odnose na rok za predaju robe carinskom organu – kaže se u saopštenju.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.