U napuštenom kamionu pronađeno 15 miliona krijumčarenih cigareta

Carinici su u saradnji sa MUP – Policijskom upravom Sremska Mitrovica 25. februara 2022. godine sprečili pokušaj krijumčarenja gotovo 15 milona komada cigareta ostavljenih na teritoriji Republike Srbije, u neposrednoj blizini graničnog prelaza Sremska Rača.

Tovar od 15 miliona cigareta marki Marble i President, zapakovan u 1.469 kartona od po 50 boksova, otkriven je u napuštenom kamionu čije su tablice, kako je policija utvrdila, ukradene sa drugog vozila, saopštila je Uprava carina.

Istraga je potvrdila da se vozač 27. januara 2022. godine prijavio na ovom graničnom prelazu radi istupa carinske robe – cigareta sa teritorije Republike Srbije i njene otpreme i prodaje u Bosni i Hercegovini.

Međutim, nakon izlazne prijave carini, ovaj kamion je, zajedno sa cigaretama, parkiran na parkingu u neposrednoj blizini prelaza, gde je pune 4 nedelje stajao neobezbeđen, bez carinskog dokumenta i carinske plombe.

Ono što je posebno izazvalo pažnju u ovom slučaju je činjenica utvrđena proverama – da je kupcu, pravnom licu iz Bosne i Hercegovine oduzet jedinstveni identifikacioni broj i to još 2018. godine, što znači da je reč o takozvanoj “fantom firmi“.

Uprava carina i Ministarstvo unutrašnjih poslova su zajedničkom akcijom preduzeli sve mere u cilju sprečavanja neovlašćenog raspolaganja ovom akciznom robom. Uprava carina je stavila cigarete pod carinski nadzor, dok je Ministarstvo unutrašnjih poslova privremeno oduzelo prevozno sredstvo.

Foto: Uprava carina