Ne pomaže ni intervencija EU: Nalepnice u Francuskoj ostaju na snazi

Francusko udruženje za drumski transport FNTR potvrdilo je da Evropska komisija i dalje nije postigla nikakav napredak u vezi sa ukidanjem ili ublažavanjem nepopularnih propisa o nalepnicama upozorenja na mrtve uglove, piše trans.info.

FNTR se, kao i udruženja u Holandiji i Nemačkoj, protivi novim pravilima i ulaže napore da se ona ukinu ili makar ublaže. Kako bi postigli izvesne izmene, francuski prevoznici obratili su se Odeljenju za bezbednost na putevima Evropske komisije, pozivajući se na protivljenje mnogobrojnih udruženja drumskih prevoznika širom Evrope.

FNTR u saopštenju navodi da ih je EU obavestila da su francuske vlast kontaktirane u vezi sa produžavanjem perioda prilagođavanja na nova pravila, kao i zbog primene određene fleksibilnosti u vezi sa mestom nalepnica.

Evropska komisija kaže da je francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova bilo spremno da dozvoli produženje grejs perioda, ali je Ministarstvo saobraćaja odbilo da udovolji zahtevu.

FNTR navodi da će Evropska komisija nastaviti dijalog sa vlastima u Francuskoj i zatražiće od IRU da prikupi dalje informacije o svim poteškoćama sa kojima se suočavaju strane kompanije u kupovini i postavljanju nalepnica na odgovarajući način.

Navode i da bi za evropske vlasti mogla da predstavlja izazov situacija da svaka zemlja – bez koordinacije sa drugim članicama Unije – predloži slične mere, prenosi trans.info. 

Pratite naš sajt, sekciju DRUMSKI TRANSPORT kako biste bili u toku sa novostima iz vaše oblasti poslovanja. Najlakše je i najefikasnije da se priključite našoj VIBER ZAJEDNICI.