Nedostatak profesionalnih vozača u Srbiji: i šta ćemo sad?

Sve aktivnosti čiji je cilj povećanje atraktivnosti vozačke profesije i uklanjanje barijera za ulazak u profesiju biće dugoročno odlučujuće za industriju kamionskog transporta, poručila je pre nekoliko dana Međunarodna unija drumskih transportera.

U najnovijih analizi cena prevoza, IRU je nedostatak vozača nedvosmisleno označila kao faktor čiji efekti će nastaviti da rastu u bliskoj budućnosti: čak 34% vozača u Evropi starije je od 55 godina, dok je mlađih od 25 danas svega 7%.

Sa takvom raspodelom snaga situacija bi i brže nego što misllimo mogla da postane dramatična.

Evropske zemlje bore se različitim inicijativama – poput snižavanja starosne granice, proširivanja kategorija vozila kojima se može upravljati sa B vozačkom dozvolom, uz značajno snižavanje troškova osnovnih i periodičnih obuka za profesionalne vozače. Da li će njihov efekat biti dovoljan da se prevaziđe problem koji je (logična) posledica demografske krize, kao i Great Resignation fenomena? Takve inicijative jesu planirane dugoročno, ali na odgovor na ovo pitanje ne bi trebalo dugo da čekamo: prvi sledeći presek pokazaće da li ima pomaka. Brojke su neumoljive.

Kakvo je, u međuvremenu, stanje u Srbiji? Kako smo ovde stigli prilično je poznato, ali je mnogo važnije pitanje: kako dalje? Naša zemlja je među onima koje su najviše pogođene smanjenjem broja radno sposobnih stanovnika. Delatnosti koje najviše trpe zbog toga su, osim logistike, građevina, zdravstvo, ugostiteljstvo…

Uveliko uvozimo radnike u oblasti građevinarstva, a sad je počelo dovođenje vozača i drugih stručnih radnika u oblasti transporta. To zahteva prilagođavanje državnih propisa i pitanje je može li se time nadoknaditi odliv radne snage u bogatije zemlje, navode iz Poslovnog udruženja Srbijatransport.

– Pored ovoga treba imati u vidu izuzetno veliki rast cena energenata u 2022. godini, koji ima značajnu važnost i visoko troškovno učešće u realizaciji usluga logistike. Sve ovo za posledicu ima značajan porast cena usluga u logistici i dodatno negativan uticaj na privredu i društvo. Za razliku od mnogih drugih delatnosti koje imaju probleme u poslovanju, sektor logistike, transport putnika i tereta mora efikasno funkcionisati u interesu korisnika usluga, celokupne privrede i društva u celini – poručuju.

Neophodno je da se hitno preduzmu mere koje su u interesu održivog transporta, kaže za PlutonLogistics Goran Aleksić, generalni direktor Srbijatransporta. Poručuje da je ključ u udruživanju domaće pameti, kako bi saobraćajem i transportom – u svim aspektima, konačno počeli da se bave oni koji poseduju znanja i kompetencije za to.

Saradnja i zajedništvo nauke, udruženja i predstavnika privrede je put za iznalaženje rešenja za probleme naše industrije. Nedostatak radne snage je samo jedan od njih, ističe.

Napominjem da od 2015. godine u Srbiji ne postoji sveobuhvatna Strategija saobraćaja, te da se u predhodnom periodu ovom važnom privrednom sektoru nije posvećivala potrebna pažnja i nije razvijana u nacionalnom interesu. U tom smislu je neophodno da srpska stručna, naučna i poslovna javnost kreira jedinstvenu Strategiju saobraćaja koja će biti u interesu razvoja Republike Srbije.

Do tada, uvažavajući sve okolosti i trendove u svetskim privredama i društvu, kroz javno privatni dijalog, neophodno je ovoj temi posvetiti značajnu pažnju i hino doneti set mera koje su u interesu održivosti životnih i privrednih procesa u Republici Srbiji – ističe Aleksić.

Iznalaženje se rešenja za održivo poslovanje i rad drumskog transporta jeste pre svega u interesu korisnika usluga, poručuje.

Može li Srbija da računa na nižu starosnu granicu za profesionalne vozače?

– Mi godinama unazad predlažemo da se primene pravila koja su na snazi u Nemačkoj i Sloveniji. Te zemlje sada i ove, već niske granice, dodatno snižavaju, dok se kod nas situacija ne menja. Dok je tamo sa 18 godina moguće imati D1, kod nas je ta kategorija dozoljena tek sa 24 godine – kaže naš sagovornik.

Stava je i da pitanja bezbednosti ne bi trebalo da ovde budu ograničavajući faktor, budući da upravljanje teškim komercijalnim vozilima nije ništa „opasnija“ od mnogih drugih delatnosti koje su osamnaestogodišnjacima dozvoljene. Zbog toga što neki mladi vozači prave prekršaje i ne ponašaju se u skaldu sa zakonom, ne treba sankcionisati celu grupu ljudi, smatra.

Dodaje i da je stav prevoznika da bi trebalo promeniti način predlaganja zakona o bezbednosti saobraćaja, što je trenutno u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova – koje taj zakon i sprovodi.