NEDOSTATAK VOZAČA U SRBIJI: Da li bi zapošljavanje stranaca rešilo problem?

O problemu nedostatka profesionalnih vozača u Srbiji dugo se priča, a kao potencijalno rešenje u poslednje vreme pominje se zapošljavanje stranih državljanja. Iako neki navode, da bi to bio dobar potez, za takvo angažovanje potrebna je dozvola države. A tu je i problem!

Naime, po našim propisima, ne mogu da se zapošljavaju radnici iz inostranstva dok na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje ima kadra tog profila. To zapravo znači da je za svakog vozača potrebna radna dozvola, a Srbija to, bar za sada, ne dozvoljava zbog zakonskih propisa.

Nekoliko preduzeća je do sada pokušavalo da izvadi radne vize za strane vozače, ali nisu naišli na razumevanje države.

Udruženja prevoznika, koja su samo prošle godine mogla da povećaju međunarodni transport za više od 20 odsto, koliko im je potrebno i vozača, trpe veliku štetu, ali i pokušavaju da na razne načine reše ovaj problem. Počevši od stimulacija za vozače, besplatnih obuka za D i C kategoriju, ali i traženjem od države da izmeni pojedine propise koji ograničavaju zapošljavanje novih vozača.

Kako je moguće da u državi kojoj nedostaje više hiljada vozača ne može da se dobije radna dozvola za strana lica?

„Jednostavno, jer na birou rada ima veći broj vozača potrebnih kategorija. Oni se vode na biroima, verovatno negde voze i na crno, a mi u tom slučaju, jer država nema rezona da uvozi radnike kojih ima na birou, i dalje trpimo štetu“, pišu beogradski mediji.