Prevoznici u Hrvatskoj prete građanskom neposlušnošću!

Članovi Udruženja hrvatskih drumskih prevoznika su najavili mogućnost iskazivanja građanske neposlušnosti.  Na konferenciji za novinare, predsedništvo Udruženja saopštilo je kako su članovi ogorčeni zbog nepostojanja interesa Ministarstva mora, saobraćaja i infrastrukture za rešavanje problema na koje se, kako kažu, već duže upozorava. Pre svega, reč je o ograničenju u prekograničnom teretnom prometu sa Slovenijom što je, ističu, presedan u evropskim okvirima.

– Radi se o ograničenju prolaska vozila iznad 7,5 tona na većini graničnih prelaza. Dobili smo mogućnost da prema granici mogu ići samo teretna vozila iz tih pograničnih županija. Najveći problem je ostao istok Hrvatske gde vozila iz tog dela zemlje mogu ići samo na dva granična prelaza Breganu ili Macelj – rekao je predsednik Udruženja Dragutin Kranjčec.

Dodao je da je na tim graničnim prelazima kompletni tranzitni promet s područja Balkana i da su oni jednostavno preopterećeni. Dugim čekanjima stvaraju se dodatni problemi za hrvatske autoprevoznike i stavljaju se, mišljenja je Kranjčec, u neravnopravan položaj.

Podsetio je da je formirana mešovita komisija koja je zajedno sa slovenačkom stranom do kraja godine trebalo da reši pomenute probleme.

– Kraj godine se bliži i mislimo da će ti problemi ostati za drugu godinu. Mi autoprevoznici više ne želimo da to tolerišemo –  poručio je Kranječec i najavio da će resornom ministarstvu dati krajnji rok do kada bi se trebalo izjasniti o zahtevima Udruženja odnosno hrvatskih autoprevoznika.

U suprotnom, kaže, sledi građanska neposlušnost.

– Imamo mogućnost da se vozimo polako po našim putevima kada su najveće frekvencije po gradovima, kada ljudi idu s posla ili na posao. Normalno prvo je razgovor i dogovor – zaključio je Kranjčec dodajući da u „građanskoj neposlušnosti“ mogu učestvovati 500 i više teretnih vozila.