„Parkirani život“ – FILM o vozačima kamiona stigao u bioskope (VIDEO)

Koliko je težak život vozača kamiona, kako izgleda porodični život “na daljinu”, kako se bore sa umorom… Ljudima koji rade u drumskom prevozu tereta dobro su poznate sve teškoće, dok će ostatak imati priliku da zaviri u svakodnevicu vozača u bugarskom filmu “Parkirani život” koji će se uskoro prikazivati u bioskopima.

– Tri meseca je puno vremena, a najgori je umor. U prvih mesec dana stalno razmišljate o svojoj porodici, a vreme vam brzo leti. Tokom drugog meseca ste kao robot: vozite, spavate, vozite, spavate, tovarite, istovarate, vozite, spavate. Svaki dan je isti. Kad konačno dođe treći mesec, iscrpljeni ste, i psihički i fizički. Vaše telo je u kamionu, ali vaše misli su daleko, daleko, kod kuće. Tada se događaju nesreće – ove su reči iz pomenutog filma o životu bugarskog vozača kamiona koji putuje po celoj Evropi.

Vozač iz fima tri meseca bez pauze provodi na putevima, a u proseku radi 46 sedmica godišnje.

Na život koji podrazumeva da je sa porodicom u kontaktu uglavnom samo preko telefona, motivisala ga je, očekivano, loša materijalna situacija sa kojom se borio u rodnom mestu.

“A Parked Life” delo je belgijskog reditelja Pitera Trista, a konsultovani su i pravi bugarski vozači.

Glavna ideja bila je da se publici na Zapadu predstavi kako funkcioniše jeftini prevoz u Evropi i kakva odricanja prate život i posao vozača.

„Film Pitera Trista je intiman portret bugarskog vozača kamiona koji vidi pukotine u Evropi kroz svoje vetrobransko staklo i pukotine u braku na svom telefonu“, piše belgium.postsen.com

„On je jedan od stotina hiljada istočnoevropskih vozača kamiona koji prelaze Severnu, Južnu i Zapadnu Evropu 46 nedelja godišnje. Kao rezultat toga, mesecima ostaju u svojim kabinama i žive na autoputevima i duž njih. Dok trpi monotona putovanja, višesatna čekanja i neljubazne tretmanane skoro svuda gde se pojavi, oseća kako mu se žena i dete udaljavaju“.

Početkom ove godine film je imao svoje prve festivalske projekcije. Danas (18. avgusta) će se održati javna premijera, čime će “Parkirani život” biti uvršten u bioskopske repertoare. U početku će biti dostupan u Belgiji i Holandiji, gde je i najveće interesovanje, a potom i u drugim zemljama.

U nastavku pogledajte trejler za ovaj film!

Foto: YouTube/PrintScreen