Podmlađivanje voznog parka – Najviše porastao broj novoregistrovanih teretnih vozila

Među vozilima koja su prvi put u poslednjem kvartalu 2013. godine u Srbiji najviše je porastao broj radnih i teretnih vozila, i to za trećinu u odnosu na isti period 2012, objavio je Republički zavod za statistiku.

Prema podacima zavoda, 57,7 odsto je priključnih vozila nosivosti ispod 1.000 kilograma, što po kapacitetu odgovara priključnim vozilima namenjenim putničkim automobilima.

Boj novoregistrovanih putničkih automobila povećan je za dva odsto, a najbrojnije marke proizvođača motornih vozila su „zastava“ – od domaćih, i „fiat“, „opel“, „reno“ i „foklsvagen“ od stranih.

U RZS navode da se na osnovu rezultata može zaključiti da su najzastupljenija teretna vozila od 1.500 do 4.999 kilograma nosivosti, kao i da najveći broj tih vozila koristi evrodizel kao pogonsko gorivo, što ukazuje napodmlađivanje voznog parka u skladu sa najnovijim evropskim propisima.

Kod putničkih automobila novijeg datuma, procentualno posmatrano, podjednako su zastupljeni i benzin i dizel pogonsko gorivo, a na drumovima dominiraju vozila veličine motora do 2.000 kubnih santimetara.

Mopeda je registrovano za 14,4 odsto manje, a motocikala za 6,4 odsto više. Broj novoregistrovanih traktora smanjen je 0,7 odsto, a broj priključnih vozila za traktore povećan je 1,7%.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.