PODSEĆAMO: Mađarska – transport u uslovima korona virusa

U Mađarskoj su od juče (15. jula) na snazi strože mere na granicama zbog porasta broja zaraženih korona virusom u drugim zemljama, koje su izazvale dosta pažnje širom Evrope. Zemlje su podeljene na crvenu, žutu i zelenu listu prema trenutnoj epidemiološkoj situaciji, pri čemu su na zelenoj listi zemlje s najmanjim brojem zaraženih, dok su na crvenoj najrizičnije zemlje, iz kojih je ulazak potpuno zabranjen.

IRU podseća da se nove mere NE ODNOSE na zaposlene u transportu robe, kao ni putnike koji su tranzitu, uz napomenu da i u tim slučajevima može biti zatražen zdravstveni pregled.

Detalji su dostupni ovde.

Srbija je, inače, na žutoj listi, koja podrazumeva da putnici moraju da prođu zdravstveni pregled na granici i da budu u 14-dnevnom karantinu čak i ako nisu zaraženi, što se može izbeći jedino sa dva negativna testa u poslednjih pet dana. Na žutoj listi, kada je reč o evropskim zemljama, pored Srbije se nalaze i Bugarska, Portugalija, Rumunija, Rusija, Švedska i Velika Britanija. Na crvenoj listi od zemalja regiona su Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Severna Makedonija i tzv. Kosovo.

Kako je saopšteno, Mađarska će kontinuirano pratiti situaciju u drugim zemljama i shodno tome menjati njihove statuse na listama, na zvaničnom sajtu koronavirus.gov.hu.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.