Ponovo raste obim porudžbina – da li se nemačka privreda budi iz recesije?

Zbog nekoliko velikih porudžbina nemačke industrijske kompanije su u maju zabeležile znatno veći ukupan obim narudžbi od očekivanog. U odnosu na april dobili su 6,4 odsto više naloga, saopštio je Federalni zavod za statistiku. Rastu su najviše doprinele velike porudžbine, bez kojih bi rast iznosio samo 3,2 odsto, prenosi Seebiz.

Rast tražnje bio je manje-više ravnomerno raspoređen između Nemačke i inostranstva. S druge strane, distribucija između različitih grupa proizvoda je mnogo neuravnoteženija: potražnja za investicionim proizvodima kao što su mašine porasla je za neverovatnih 12 procenata. Potražnja za proizvodima za međupotrošnju je bila nešto manja nego u aprilu.

Prema nemačkom ministarstvu ekonomije, ove brojke ukazuju na stabilizaciju situacije. Potražnja za investicionim proizvodima primetno raste u zemlji i inostranstvu. Ministarstvo je pozitivno ocenilo rast porudžbina putničkih automobila i auto delova (+8,6 odsto), kao i farmaceutskih proizvoda (+5,7 odsto).

Ekonomisti na ove podatke ipak gledaju sa manje entuzijazma u odnosu na statističare.

– Trend je i dalje opadajući – objasnio je Ralf Solven iz Komercbanke za nemačku novinsku agenciju DPA.

Više od polovine povećanja u maju rezultat je značajnog povećanja promenljivih porudžbina za vozila, kao što su brodovi ili avioni.

Podsetimo, nemačka privreda je, prema podacima za prvi kvartal, bila u recesiji. Bruto domaći proizvod pao je za 0,3 odsto u prvom kvartalu ove godine. Taj pad je usledio posle smanjenja od 0,5 odsto u četvrtom kvartalu 2022, čime je nemačka imala ekonomski pad u dva uzastopna tromesečja, što je tehnička definicija recesije.

Foto: Pixabay/Jotoler

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.