Hrvatsko-slovenački kamionski rat pogađa i srpske prevoznike

Hrvatskim prevoznicima od 1. juna zabranjen je prelaz preko nekoliko graničnih prelaza sa Slovenijom, a kamioni moraju ići na međunarodne granične prelaze. Reč je o ograničenjima koje je donelo slovenačko Ministarstvo infrastrukture, o zabrani saobraćaja teretnih vozila čija najveća dopuštena masa premašuje 7,5 tona.

– Slavonija, Istra, uglavnom čitava Hrvatska ovakva kakva je u obliku kifle, ima veliki problem s kretanjem svojih kamiona i to iziskuje ogromne troškove, jer neki sada moraju da voze i 100 km dalje da bi došli do granice. Dakle, problem nije ni u slovenačkoj ni u hrvatskoj policiji koja to sve reguliše, nego je problem u zagušenosti saobraćaja – rekao je za index.hr Marijan Banelli, akreditovani lobista za saobraćaj u EU.

Banelli tvrdi da je to odgovor na hrvatsku zabranu tranzitnog saobraćaja preko jednog graničnog prelaza koji su Slovenci koristili kao kraći put za Mađarsku.

Prema pisanju hrvatskih medija, zatvaranje graničnih prelaza, koji oni nazivaju kamionskim ratom, dovelo je do ogromnih gužvi na najvećim hrvatsko-slovenačkim graničnim prelazima – Macelj i Bregana. Na tim prelazima su kilometarske kolone kamiona, te da vozači moraju da čekaju i po 10 sati da pređu granicu.

U problemu i srpski prevoznici

Kako su Hrvatska i Slovenija izuzetno značajne zemlje za Srbiju, posebno zbog tranzita, nove okolonosti utiču i na naše prevoznike.

Aleksandar Spasić, generalni sekretar PU Međunarodni transport kaže za PlutonLogistics da je “zatvaranje graničnih prelaza, odnosno generalno smanjenje broja graničnih prelaza za protok robe, veoma negativna stvar”.

– U situaciji kada su se zbog raznih razloga zadržavanja na prelazima između Srbije i EU (Mađarska ili Hrvatska) produžila na 24-48h „sabijanje“ teretnih vozila između Hrvatske i Slovenije na pojedine prelaze dodatno usporava rad srpskih prevoznika jer je sada na prelazima koji oni koriste između ove dve zemlje mnogo više vozila – objašnjava Spasić.

Tako da kada i pređu konačno iz Srbije u Hrvatsku, kaže Spasić, prevoznici ponovo moraju da čekaju u kolonama na prelazu između Hrvatske i Slovenije.

– To utiče na fizičko i psihičko stanje vozača pre svega, na dodatnu dangubu vozila, na kašnjenje na utovar i istovar itd. Želja prevoznika, iz koje god zemlje da dolaze je da se granične kontrole obavljaju na što manje mesta i što efikasnije.

Da li će se išta promeniti?

Nakon što je održan sastanak između ministra mora, prometa i infrastrukture Hrvatske, Olega Butkovića i slovenačke ministarke saobraćaja, Alenke Bratušek, polovinom juna je održan sastanak na operativnom nivou gde se raspravljalo o temi ograničenja saobraćaja teretnih vozila ukupne mase preko 7,5t na određenim deonicama graničnih prelaza sa Republikom Slovenijom.

U skladu sa željom za postizanjem što kvalitetnijeg rešenja trenutne problematike graničnih prelaza, predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture su slovenačkim kolegama predložili nekoliko mogućih rešenja međusobnog sporazuma oko saobraćaja teretnih vozila.

Učesnici sastanka su tom prilikom izmenili međusobna iskustva i moguća tehnička rešenja te je sastanak zaključen uz dogovor kako će slovenačka strana razmotriti sve predloge te se uskoro očekuje povoljno rešenje za obe zainteresovane strane.

U narednom periodu očekuje se novi susret dva ministara gde će biti reči o konkretnim dogovorima.