Prvi solarni krov iznad autoputa proizvodiće struju za deset domaćinstava

Nemačka, Austrija i Švajcarska istražuju mogućnosti postavljanja solarnih krovova iznad autoputeva. Kako bi se sistem testirao u praksi, tokom jula startovaće pilot-projekat na A81 u Nemačkoj.

Solarni paneli koji su postavljeni imaće mogućnost proizvodnje do 40.000 kilovat sati godišnje, što bi trebalo da obezbedi struju koja je dovoljna za potrošnju deset domaćinstava. Tri zemlje žele da testiraju sistem kako bi proverile da li je vredan truda, kao i koje prepreke postoje u realizaciji. U tu svrhu će se godinu dana naučno pratiti rad prvog solarnog krova, piše nemačko izdanje trans.info,

Pripreme za pilot-projekat na odmorištu Hegau-Ost na A81 su pri kraju. Savezni ministar za digitalne poslove i transport Volker Vising nedavno se uverio da rad na demonstratoru brzo napreduje, kada je zajedno sa direktorkom finansija Autobahn GmbH des Bundes Anne Rethmann i predsednikom Federalnog instituta za istraživanje puteva (BASt) Markusom Oeserom nedavno posetio lokaciju.

– Planirano je da fotonaponski sistem na A81 kod Engena bude pušten u rad tokom jula i tada će moći da snabdeva deset domaćinstava energijom. Fotonapon na saveznim magistralnim putevima je važan korak za nas, na putu ka klimatskoj neutralnosti – rekao je Volker Vising prilikom posete.

Istakao je da postoji veliki potencijal za dalji razvoj, kao i da je cilj da se ubrza i pojednostavni postavljanje solarnih sistema na autoputevima,

– Cilj je da se postigne klimatska neutralnost u održavanju i radu autoputeva do 2040. godine – rekla je Anne Rethmann, direktorka finansija Federal Autobahn GmbH.

Prilikom izgradnje i proširenja federalnih autoputeva u budućnosti, treba ispitati u kojoj meri se pripadajuća područja i objekti mogu koristiti za takve sisteme. Pokazalo se da su barijere za zaštitu od saobraćajne buke posebno pogodne za ugradnju fotonaponskih sistema. Za ovu namenu trenutno se izrađuje katastar svih potencijalnih površina.

Propisi su sada pojednostavjeni tako da treća lica – lokalne samouprave, građani i investitori – mogu lakše da implementiraju sisteme za proizvodnju energije iz OIE, na područjima koja graniče sa saveznim magistralnim putevima.

Pilot projekat na A81 osmislili su istraživački partneri Fraunhofer ISE (Freiburg), Forster FF i Austrijski institut za tehnologiju. Konzorcijum je za to dobio nalog od ministarstava saobraćaja tri susedne zemlje Nemačke, Austrije i Švajcarske u okviru zajedničkog istraživanja saobraćajne infrastrukture.

Krov sastavljen od fotonaponskih modula je dimenzija 12 puta 14 metara. Postavljen je na oko 5,50 metara iznad puta, a oslanja se na čeličnu konstrukciju. Tokom faze testiranja, biće ispitano kako u stvarnosti funkcioniše proizvodnja solarne energije u dok je saobraćaj u toku.

Foto: Austrian Institute of Technology