RAST: Trgovinska razmena Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope premašila 100 mlrd USD

Obim trgovine Kine sa 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope dostigao je 103,15 milijardi dolara u 2020. godini, čime je prvi put premašena vrednost od 100 milijardi dolara, a saradnja iz godine u godinu je sve bolja, kazao je kineski predsjednik Si Đinping (Xi Jinping) u utorak (9. februara) prilikom otvaranja Samita 17 plus 1. 

Samit se tradicionalno održava već devetu godinu, a ovaj put upriličen je u online izdanju zbog pandemije. Na kraju Samita 17 pus 1 usvojena je Pekinška lista aktivnosti za 2021. godinu kojom je definisana dalja saradnja Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope. Detalji nisu objavljeni.

Kina na Balkanu

Kao kapija u Jugoistočnu Evropu, Balkan je ključan za povezivanje Puta svile, koji bi trebalo da otvori put za kineski izvoz u Evropu, ali i van njenih granica.

Okružen članicama Evropske unije, ovaj region povezuje luku Pirej u Grčkoj, koju već kontrolišu kineske kompanije, sa srcem Evrope.

Zapadni Balkan ostaje otvoreno polje van granica Evropske unije, u koji je već uložen značajan deo investicija Inicijative 16 plus 1, dogovorene na Samitu 2019. godine u Dubrovniku kada se priključila i Grčka. Od 2007. do 2017. godine, Peking je najavio 12 milijardi eura u pozajmicama za građevinske projekte u 16 zemalja, od čega je trećina otišla na Srbiju, a zatim u BiH (21%) i Crnu Goru (7%), pokazala je studija Evropske investicione banke. Prema studiji Međunarodnog monetarnog fonda, Kina je uložila najmanje 6.2 milijarde evra u železnicu, energetiku i izgradnju puteva na Zapadnom Balkanu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Saradnja Srbije i Kine

U robnoj razmeni Srbije sa svetom, u 2020. godini Kina je zauzimala treće mesto, posetio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Trgovinska razmena u 2020. iznosila je gotovo 3,7 milijardi dolara, a samo u poslednjih 5 godina naš izvoz u Kinu povećao se 15 puta – kazao je Vučić.

On je ocenio i da je kineska inicijativa Pojas i put olakšala saradnju te zemlje i država Centralne i Istočne Evrope, te dodao kako se nada daljem jačanju ekonomskih veta, kao i nastavku zajedničke borbe protiv korona virusa.  Prvi kontigent Sinopharm kineskih vakcina stigao je, inače, na beogradski aerodrom 16. januara. 

Vučić je podsetio da su do kraja 2020. kineske države u zemljama Centrlna i Istočne Evrope, uključujući oblasti energetike, infrastrukture i logistike, iznosile bruto 3,14 milijardi dolara.

Plan za autoput do Luke Bar

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović naveo je da postoji želja za nastavak saradnje na izgradnji autoputa kroz Crnu Goru do Luke Bar, kao i razvoja logističke i industrijske zone u njenom okruženju.

– Ovakav projekat dao bi snažan zamajac bržem ekonomskom oporavku u post-Covid periodu i bolje povezao Crnu Goru sa susednim i prekomorskim zemljama – dodao je Đukanović, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Crnogorski portal investitor.me podseća da Đukanović nije precizirao na koji bi se način finansirao projekat nastavka gradnje autoputa, s obzirom na to da je Crna Gora već zadužena kod kineske EXIM banke za deonicu Smokovac-Mateševo u iznosu od preko 800 miliona evra.