Bespovratna sredstva za nabavku opreme i transportno-manipulativnih sredstava i u 2021.

Ministarstvo privrede Republike Srbije, u saradnji sa Razvojnom agencijom, kao i odabranim poslovnim bankama i lizing kompanijama, organizovaće i tokom 2021. program podrške malim i srednjim preduzećima za nabavku opreme.

Predmet programa je sufinansiranje do 25% troškova neto nabavke opreme provrednih subjekata, pri čemu je obaveza firme da pri kupovini učestvuje sa 5% vrednosti, a ostatak obezbedi iz povoljnijih kredita poslovnih banaka i sredstava finansijskog lizinga.

Ministarstvo privrede dodeliće preduzećima bespovratna sredstva za nabavku proizvodne opreme, građevinske mehanizacije, mašina i opreme za unapređenje energetske efikasnosti i ekoloških aspekata proizvodnje.

Ukupna sredstva, opredeljena Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2021. godinu, za realizaciju ovog programa iznose 1,55 milijardi dinara. Privredni subjekti biće u mogućnosti da ostvare pravo na dodelu bespovratnih sredstava u iznosu do 25% vrednosti nabavke opreme. Iznos bespovratne pomoći ne može biti manji od 500.000 dinara niti veći od 5 miliona dinara.

Bespovratna sredstva će ovim preduzećima biti obezbeđena zajedno sa kreditom koji će biti odobren od strane partnerske banke (partnerskih banaka) ili finansijskog lizinga lizing kompanije, izabranih na osnovu javnog poziva koji je trenutno u toku. 

Sredstva će biti namenjena za sufinansiranje nabavke:

  1. Nove opreme direktno uključene u proces proizvodnje razmenljivih dobara:
  • opreme i/ili mašina
  • transportno manipulativnih sredstava uključenih u proces proizvodnje i unutrašnjeg transporta (telehendleri, viljuškari, mosni kranovi, utovarivači i druga sredstva koja se koriste u krugu fabrike)
  • delova i specijalizovanih alata za mašine
  • mašina i opreme za unapređenje energetske efikasnosri i ekoloških aspekata proizvodnje

2. Nove opreme za izvođenje građevinskih radova 

Više detalja za preduzeća koja žele da konkurišu za ova sredstva (rokovi, prijave itd) biće poznato nakon raspisivanja javnog poziva.

Izvor: Razvojna agencija Srbije