Sa 18 godina za C kategoriju – Auto-škole u Srbiji počele upis po novim pravilima, evo kakvo je interesovanje

Iako je Srbija novim Zakonom o bezbednosti saobraćaja još jesenas snizila starosnu granicu za profesionalne vozače, primena ovih novina u praksi zapravo je moguća tek nešto manje od mesec dana. Naime, bilo je neophodno usaglašavanje još nekoliko propisa, među kojima je i Pravilnik o teorijskoj i praktičnoj obuci kandidata za vozače. Ovaj pravilnik konačno je izmenjen, pa tako auto-škole od 9. marta mogu da upisuju i one koji žele da po novim uslovima steknu vozačku dozvolu za kamion ili autobus.

Za C i CE kategoriju sada možete polagati i sa probnom vozačkom dozvolom za B kategoriju i sa 18 godina, ali imajte u vidu da ćete potom morati da prolazite obuku i da polažete za CPC sertifikat ili kod 95, bez kog ne možete da izvadite dozvolu za C kategoriju. Obuka zahteva dodatno izdvajanje vremena i ulaganje sredstava.

Od predstavnika auto-škola saznajemo da je interesovanje mlađih kandidata pojačano, ali da su visoke cene CPC-a (koji nije neophodan samo u slučaju da ste završili odgovarajući smer srednje saobraćajne škole) i dalje često ograničavajući faktor.

Tokom prethodnih dana upisali smo desetak kandidata sa probnom dozvolom za B kategoriju,  kaže Aleksandar Anđelković iz beogradske auto-škole Start plus.

On dodaje i da je interesovanje veće od toga, kao i da dosta mladih zove i raspituje se. Ono što ih odvraća, prema njegovom iskustvu, nisu uslovi auto-škola, već obuka za stručnu profesionalnu kompetenciju vozača (CPC), koja košta više od 150.000 dinara. Kada se saberu cene svih neophodnih obuka, ispita, taksi itd., jasno je da nije u pitanju mali izdatak za one koji žele da otpočnu karijeru profesionalnog vozača.

Podsetimo, sekretar Privredne komore auto-škola Srbije Milan Rašeta nedavno je u izjavi za beogradske medije istakao da je „pojačan upis ovakvih kandidata, ali ne onako kako se najavljivalo, jer troškovi ovakvog načina sticanja dozvole nisu mali, pa je potrebno vreme da se skupi novac za polaganje u u auto-školi i u CPC centrima“.

Izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja kojima se smanjuje granica za polaganje C i D kategorije predstavljaju gašenje požara, zbog velikog odliva, a slabog priliva novih vozača kroz sistem kroz sistem osposobljavanja kandidata. Prema prošlogodišnjih podacima, prosečna starost profesionalnih vozača u Srbiji iznosi oko 55 godina, a procenjuje se da našoj zemlji za volanom što autobusa što kamiona, nedostaje oko 20.000 vozača.

Da li će snižavanje starosne granice moći da ublaži ovaj problem, tek će se videti. Kada je zakon usvojen, stručnjaci iz sektora transporta ocenjivali su da je potrebno oko pet godina da se sagledaju prvi efekti.

Koje su najznačajnje izmene po pitanju starosne granice? 

Novi Zakon o bezbednosti saobraćaja, podsetimo, omogućio je da vozači koji imaju dozvolu za B kategoriju ili probnu vozačku dozvolu za B kategoriju sada:

  • polažu za C kategoriju sa 18 godina
  • polažu za D kategoriju sa 21 godinom
  • polažu direktno za D bez obaveze posedovanja C kategorije

Ipak, imajte u vidu da:
– oni koji polažu pre zakonskog roka (21 godina za C i 24 za D kategoriju), za tu kategoriju moraju pre vađenja vozačke dozvole da polože i za CPC.  Obuka za početni CPC pohađa se u centrima za obuku vozača – spisak centara koji posluju širom Srbije možete pogledati na sajtu Agencije za bezbednost saobraćaja. 
– oni koji ovako dobiju dozvolu pre sticanja godina starosti iz zakonskog roka za tu kategoriju mogu da voze samo u Srbiji.

Obaveza polaganja za CPC ne važi za lica koja završe odgovarajući smer srednje stručne škole, odnosno smer „vozač motornih vozila“. 

Novi Pravilnik o teorijskoj i praktičnoj obuci kandidata za vozače možete pogledati OVDE. 
Kompletan Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima možete pogledati OVDE.