Sipaj, ne pitaj – Vozio 20 tona pirinča preko dozvoljenog!

U noći između ponedeljka i utorka (4. i 5. marta), na autoputu 5 kod Bigošća inspektori Kujavsko-pomeranske inspekcije drumskog saobraćaja pregledali su tegljač sa dve prikolice sa kontejnerima.

Prema otpremnim dokumentima, u kontejnerima je trebalo da bude preko 50 tona pirinča, ali se nakon provere ispostavilo da je situacija „malo“ drugačija.

Vaganjem je utvrđeno da kombinacija teži čak 71,7 tona. Prekoračena su i dozvoljena osovinska opterećenja tegljača i prikolica.

Osim toga, kako je saopštio ITD, transport preko 60 tona trebalo je da bude pod nadzorom, ali u to nije bio slučaj. Nadalje, analizom radnog vremena vozača utvrđena su kršenja vremena vožnje, pauze i odmora. Protiv drumskog prevoznika pokrenut je postupak za izricanje novčanih kazni. Vozač je dobio kazne zbog upravljanja preopterećenim vozilom i prekoračenja radnog vremena. Inspektori su oduzeli i potvrdu o registraciji tegljača, jer se podaci u njoj ne poklapaju, budući da je registrovan kao specijalno vozilo-pomoć na putu.

Izvor/foto: Główny Inspektorat Transportu Drogowego, gov.pl