Slovenac vozio kamion „za trojicu“, kartice krio u patikama

Poljska inspekcija otkrila je nedavno na ulasku u tu zemlju slovenačkog vozača kamiona koji je danima vozio bez ikakvih vremenskih ograničenja. Da bi to sakrio, naizmenično je koristio čak 3 tahografske kartice, od kojih su dve bile sakrivene – u obući.

Na autoputu A1 u Godovu, 12. jula inspektori regionalnog ogranka ITD pregledali su vozilo slovenačkog prevoznika, koje je vuklo kontejner sa automobilskim delovima iz luke Kopar do Glivica.

Vozaču je naloženo da napravi ispis sa kartice. Pažnju inspektora odmah je skrenuo ručni unos nakon određenog perioda aktivnosti vozača, koji se odnosio na period duži od 2,5 sata. Nakon što je napravljen ispis iz vozila, postalo je jasno da je u ovom zagonetno opisanom vremenskom periodu šofer vozio na drugu, a ne na svoju karticu. Inspektori su vrlo brzo od vozača dobili priznanje da je koristio čak dve dodatne kartice, koje je sakrio u obuću. On ih je potom predao inspektorima na uvid.

Naveo je da kartice pripadaju vozačima koji se trenutno nalaze u Bosni i Hercegovini.

Tokom kontrolisanog perioda, Slovenac je u više navrata smenjivao tri kartice – svoju i dve svojih kolega – na teritoriji Slovenije, Češke, Slovačke i Mađarske. Pošto je poslednje korišćenje tuđe kartice bilo u tekućem dnevnom obračunskom periodu, vozačka dozvola mu je suspendovana na 3 meseca.

Nakon ustupanja podataka sa obe kartice trećeg lica kontrolnom organu, otkrivena su ukupno 32 prekršaja, koji su stavljeni na teret preduzetniku, a 11 na teret rukovodiocu transporta. Da nije bilo zakonskog ograničenja iznosa kazne koja bi se mogla izreći prevozniku, ona bi iznosila 47.000 PLN, a rukovodilac bi platio 5.500 PLN. Međutim, na kraju je iznos kazne bio 12.000 PLN za firmu i 3.000 PLN za odgovorno lice. Vozač je prihvatio ukupno 31 kaznu u iznosu od 15.800 PLN.

Vozač je skoro odmah platio celu kaznu i depozit, odnosno 30.800 PLN, navodi se u saopštenju ITD.

Osim toga, registarski dokument poluprikolice oduzet je zbog različite sile kočenja na točkovima iste osovine.

Izvor/foto: ITD – Katowice (katowice.witd.gov.pl)

  • „I stigosmo mi do petka i ja se iskreno nadam poslednjeg dana ove ture. Jutros, buđenje u međuzoni, celu noc kamioni cirkulisu, prolaze, bruje, šta će ljudi rade svoj posao, niko meni nije kriv sto ja spavam u međuzoni…“

Poslušajte priču Agenta 2703 u novoj epizodi podkasta Za volanom! 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.