Šta POLICAJCI uče na obuci za otkrivanje manipulacija tahografom?

Tačno 43 policajca iz cele Evrope prisustvovalo je krajem prošlog meseca specijalnoj obuci Evropske mreže saobraćajne policije (ROADPOL) za otkrivanje prevara i manipulacija sa tahografima.

Edukativni događaj održan je u gradu Kremona na severu Italije, a većina država ROADPOL-članica poslala je po dva policajca na obuku. Kako se navodi u saoštenju, događaj je bio fokusiran na otkrivanje zlonamernih intervencija na digitalnim tahografima koji će uskoro u potpunosti zameniti analogne kao kontrolni uređaji u evropskom teretnom sektoru.

U okviru programa, učesnicima je prvo prikazana prezentacija o istoriji tahografa, od analognog do digitalnog doba, koju je pripremio rukovodilac ROADPOL radne grupe za tahografe (ROADPOL TGV) Sven Kilian iz policije nemačke pokrajine Rajna-Palatinat. Kilijan je takođe predavao i o očitavanju tehničkih podataka tahografa i rasvetlio nekoliko slučajeva iz prakse.

Još jednu ključnu obuku o otkrivanju tehničkih manipulacija tahografom vodio je član ROADPOL TVG, glavni inspektor Frederik Martin, nacionalni koordinator za manipulaciju tahografom u belgijskoj saveznoj policiji.

Kilian je zatim održao predavanje na kome je predstavio najnovije izmene i dopune Paketa za mobilnost, kao i obuku o korišćenju Informacionog sistema unutrašnjeg tržišta (IMI). Takođe, edukacija je obuhvatila i prezentaciju o zadacima i programima Evropske uprave za rad, koju je je održala Ines Maillart iz Evropske komisije.

Ovu edukaciju evropskih polijacaja je finansirala Evropska komisija, uz organizacionu i logističku podršku italijanske državne policije.

– Danas treba da razmišljamo na evropski način: kretanje robe odvija se svakodnevno, promet je slobodan i to je veliki znak napretka. Ali, to nas takođe tera da se pomirimo sa rizicima i opasnostima koje nastaju ako se pravila ne poštuju. Ovo je panevropski izazov i zbog toga mora da postoji stalna razmena informacija između svih zemalja članica ROADPOL-a. Neophodno je da kroz obrazovne projekte kao što je ovaj proširimo naše znanje o novim tehnologijama za razvoj prave kulture bezbednosti na putevima Evrope – navodi se u saopštenju ROADPOL-a

Svi polaznici edukacije dobili su posebne sertifikate o učešću i ohrabrenje da naučene lekcije podele sa svojim kolegama kod kuće, dodaje se.