Slovenački prevoznici traže načine za jednostavnije zapošljavanje STRANIH vozača – Evo šta predlažu!

Slovenački prevoznici upozoravaju na dramatično pogoršanje stanja u industriji, koje je uzrokovano naglim rastom cena energenata, ali i sve većim nedostatkom vozača kamiona. Kombinacija ova dva faktora, kako navode, mogla bi da dovede do zaustavljanja transporta i do ozbiljnih poremećaja u snabdevanju stanovništva i privrede.

I dok Slovenija već duže vreme nije značajan izvor kadrova za vozačke pozicije i ceo Zapadni Balkan (koji je tokom proteklih 30 godina slovenačkim prevoznicima bio prilično pouzdan i stabilan izvor za regrutaciju), u poslednje vreme je “prilično prazan”, piše etransport.si. Očigledno da će u narednom periodu biti potrebna različita rešenja, ali pitanje je koja i kako će biti izvodljiva.

Prevoznici smatraju da bi i sa trećim zemljama trebalo zaključiti sporazume o zapošljavanju stranaca, slične onom koji Slovenija ima sa Bosnom i Hercegovinom. Takvi sporazumi bili bi formalni okvir koji bi podsticao kretanje radne snage. Ipak, i u sadašnjoj regulativi za zapošljavanje stranaca prevoznici vide neke mogućnosti za „tehnička“ poboljašanja.

Među manama sadašnjeg sistema je, kolokvijalno govoreći i to što prevoznici angažovanjem kandidata dobijaju “mačku u džaku”. Uslov za zapošljavanje je (čisto) administrativne prirode; kandidat može biti primljen u radni odnos nakon podnošenja potrebne dokumentacije koja dokazuje ispunjenost svih zakonskih uslova. Često se dešava da kandidat ne ispuni očekivanja poslodavca, jer „jednostavno nije za posao vozača“ i onda se zapošljavanje ispostavi kao neuspešno. Umesto prilično komplikovane administrativne procedure za dobijanje jedinstvene dozvole (radne i boravišne), na osnovu koje je onda strani radnik dužan da radi godinu dana kod slovenačkog poslodavca, predlažu jednostavnije rešenje.

Njihov predlog je da za zapošljavanje stranaca u Sloveniji bude dovoljno samo da nema krivični dosije, a bio bi privremeno zaposlen kod slovenačkog poslodavca na period od šest meseci.

Za to vreme slovenački poslodavac bi saznao da li zaposleni svojim znanjem i odnosom prema poslu ispunjava njegova očekivanja ili ne. U slučaju pozitivne ocene, naravno, podneo bih zahtev za radnu dozvolu za radnika (postupak bi mogao da se pokrene dva-tri meseca pre isteka šestomesečnog roka), dok u slučaju radnika koji nije zadovoljio, ovaj postupak uopšte ne bi ni bio započet. Time bi se mogle rasteretiti i administrativne službe slovenačkih zavoda za zapošljavanje, koje vode ove procedure, a uštedeo bi im se i uzaludan rad.

Vozači kamiona zainteresovani su za promenu zakonske regulative koja se odnosi na spajanje porodice (zasad stranac mora prvo da provede dve godine u Sloveniji, da bi spajanje porodice bilo moguće).

Željena promena bi bila, pre svega, da se obezbedi mogućnost zaposlenja i za bračnog partnera. Situacije u kojima, naime, partner može samo da živi ali ne i da radi u Sloveniji, stavljaju porodice u nepovoljan položaj. Takođe, tako se povećava i potreba za socijalnim davanjima, koja predstavljaju veliko opterećenje za državni budžet.  Prevoznici su uvereni da bi ovakvim aranžmanom spajanja, zapošljavanje stranih radnika u Sloveniji bilo stabilnije i održivije, što je veoma važno za predvidivost poslovanja transportnog preduzeća i planiranje.

Istovremeno, uvereni su da bi dobro rešenje za prevoznički posao bilo i uvođenje obaveznog dvogodišnjeg rada kod (prvog) poslodavca, pre nego što zaposleni dobije slobodan pristup tržištu rada (takvo rešenje je ranije postojalo, ali su se sindikati borili protiv njega).

Slovenački autoprevoznici suočavaju se sa još jednom nepovoljnom okolnošću u prevazilaženju nedostatka vozača, koja bi i ubuduće mogla da stvara probleme. Slovenija je, naime, stekla reputaciju svojevrsne tranzitne zemlje za radnu snagu iz regiona Balkana, pa mnogi radnici nakon oređenog perioda rada pronalaze novi posao u bogatijim, zapadnim zemljama.

Izvor: etransport.si