Egipat proširuje Suecki kanal – Dodatnih 10 kilometara za dvosmerni saobraćaj

Egipat će urediti dodatnih 10 kilometara Sueckog kanala za dvosmerni saobraćaj, a pored toga još 30 kilometara će biti prošireno i produbljeno, saopštila je u utorak Uprava Sueckog kanala.

Kako je rekao generalni direktor Sueckog kanala Osama Rabie, bilo bi preskupo proširiti ceo, 190 kilometara dug kanal, ali deo koji omogućava dvosmerni saobraćaj trebalo bi da se produži sa sadašnjih 75 na 85 kilometara.

Cilj proširenja je povećanje bezbednosti saobraćaja, a po završetku radova za prolazak kroz kanal biće potrebno isto vreme – oko 11 sati.

Blokada ključne pomorske rute između Evrope i Azije, koja se dogodila u martu 2021. godine, dodatno je podstakla realizaciju pomenutog projekta. U drugoj fazi proširenja biće obuhvaćen i deo kanala gde je došlo do zakrčenja kada se kontejnerski brod Ever Given zaglavio. Tokom ove faze proširiće se 30 kilometara kanala do južnog ulaza, za 40 metara i produbiti za oko 2 metra.

– To je nezgodni deo kanala – istakao je Rabie, dodajući da će “u tom delu produbljenjem i proširenjem poravnati krivine kanala“ i smanjiti uticaj južnih vetrova.

Projekat će koštati 3 milijarde egipatskih funti (191 milion dolara) i biće završen do kraja juna 2023. godine, prenosi pomorac.hr.

Podsetimo, 2021. je bila godina velikih izazova za Suecki kanal. Tokom blokade kanala došlo je do jačanja konkurencije, jer su mnoge kompanije slale svoja plovila oko Afrike. U istom trenutku Rusija je radila na snažnoj promociji severnomorske rute. Uprkos svemu, godina je završena više nego odlično, sudeći po godišnjim rezultatima koje je Uprava Sueckog kanala objavila početkom januara. Prihodi za celu godinu su porasli za 12,8%, te su na kraju godine dostigli rekordnih 6,3 milijardi dolara.